Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Graviditetspemfigoid


Publicerad den: 2013-02-07

Annons

Vad är graviditetspemfigoid?

Tillståndet kallades tidigare herpes gestationes på fackspråk. Det kännetecknas av utslag i form av blåsor/blemmor hos gravida. Vanligtvis börjar tillståndet i andra eller tredje trimestern. Utslaget börjar oftast först med små kliande fläckar på magen, särskilt runt naveln. Utslaget kan då likna nässelutslag. Efter hand sprids utslaget över större områden. De små, kliande fläckarna utvidgas gradvis till blemmor eller blåsor i huden. Diagnosen kan vara svår att skilja från andra hudsjukdomar innan det har bildats blåsor.

Graviditetspemfigoid förekommer i en av 50–60 000 graviditeter, det vill säga cirka två gånger per år i Sverige.

Annons
Annons

Orsak

Sjukdomen är en så kallad autoimmun sjukdom. Det innebär att kroppen bildar antikroppar mot strukturer i den egna kroppen.

Antikroppar (proteiner) mot olika element i huden ger upphov till en inflammation som leder till att blåsor bildas under överhuden. Det har påvisats att sjukdomen har samband med vissa vävnadstyper i kroppen och man antar därmed att vissa har ärftliga anlag för sjukdomen.

Hos kvinnor med detta anlag utlöses sjukdomen av hormonförändringar under graviditeten.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Graviditetspemfigoid är en mycket sällsynt sjukdom. Vid misstanke om detta tillstånd rekommenderas remiss till hudläkare. Diagnosen ställs mot bakgrund av de typiska symtom som föreligger, tillsammans med vävnadsprov från huden. I vävnadsproven kan förändringar som är karakteristiska för detta tillstånd påvisas.

Annons
Annons

Behandling

I lindriga fall kan sjukdomen hållas under kontroll med lokalt verkande kortisonpreparat som smörjs på de kliande fläckarna. Antihistaminer används också som klådstillande medel. Vid kraftiga sjukdomsutbrott kan det vara nödvändigt att ge kortison i tablettform.

Prognos

Sjukdomen går över av sig själv men i genomsnitt varar tillståndet i mer än fyra månader även vid behandling. Sjukdomen är mycket plågsam men ofarlig för både mor och barn.

Det är stor risk för återfall vid senare graviditeter. Uppskattningsvis 95 % av kvinnor som har haft den här sjukdomen kommer att få återfall i framtida graviditeter. Även preventionsmedel som innehåller östrogen ger risk för återfall av sjukdomen. P-piller och liknande östrogenhaltiga preventionsmedel rekommenderas därför inte till kvinnor som haft graviditetspemfigoid.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.