Fakta | Hud & hår

Genital Herpes

En smittsam virussjukdom orsakad av herpes simplex-virus (HSV), vilken drabbar hud och slemhinnor. Herpes visar sig genom rodnad och grupper av små vätskefyllda blåsor, som kan smärta, svida och klia.


Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Arne Wikström, överläkare vid Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna

Annons

 

Dessa blåsor brister och blir till sår, vilka läker inom 2-3 veckor utan ärrbildning. Sjukdomen smittar genom tät fysisk kontakt och i synnerhet genom samlag. Blåsorna visar sig oftast på könsorganen och vid ändtarmsöppningen.

Det finns två typer av HSV, som båda kan angripa slemhinnor och hud. HSV-1, den vanligaste av de båda, är vanligtvis begränsad till mun och läppar, medan HSV-2 finns framför allt på könsorganen.

Omkring 70 procent av den vuxna befolkningen har antikroppar mot HSV-1 i sitt blod, medan cirka 25 procent har antikroppar mot HSV-2. De flesta av dessa individer vet inte om att de haft herpes. 

Varför får man herpes genitalis?

Herpes genitalis är framför allt en sexuellt överförbar sjukdom. Herpesvirus hittar en ingångsport i någon form av spricka i huden, som till exempel&nbspuppkommer vid samlag. Viruset ligger sedan vilande, och vandrar ut genom nervrötterna varvid ett utbrott uppkommer. Bland annat&nbspom immunförsvaret är försvagat, återaktiveras HSV och viruset förs ut i huden och ger dig herpes igen.

Är herpes farligt?

För de allra flesta är infektionen helt ofarlig även om den kan ge besvärliga symtom i vissa fall. Är man gravid och har herpes ska man tala med sin läkare om detta, eftersom herpesviruset kan överföras till barnet vid förlossningen. Det är sällan något problem om kvinnan redan smittats av herpes innan graviditet. Skulle ett utbrott komma när det är dags för förlossning får oftast mamman äta en medicin. Vad man däremot vill undvika är att en kvinna smittas med herpesvirus under graviditeten. Barnet saknar då skyddande antikroppar i blodet och kan bli svårt sjukt.

Vid det första herpesutbrottet kan en del bli sjuka, få feber, ibland huvudvärk och enstaka personer till och hjärnhinneinflammation. De senare utbrotten ger oftast upphov till avsevärt lindrigare besvär.

Vilka symtom ger genital herpes?

Den primära infektionen kan ha ett mycket varierat förlopp. En del får inga eller mycket svaga symtom och vet inte ens om att de haft herpes. Andra kan däremot få svåra symtom med feber, muskelsmärtor och huvudvärk (och i enstaka fall hjärnhinneinflammation), tillsammans med brännande och svidande smärtor på könsorganen och vid ändtarmsöppningen. Man kan också få problem med att kissa. Första gången herpes bryter ut, kommer symtomen från 2-4 upp till 10-20 dagar efter att man blivit smittad. Timmar till dagar efter detta bildas små vätskefyllda blåsor på huden eller slemhinnorna. Blåsorna blir till sår, som läker inom 2-3 veckor. Hur stort hudområde som är angripet, är mycket varierande. Genom analsex kan herpes smitta till ändtarmen och medföra flytningar, eventuellt med blod, och ge smärtor i ändtarmen.

Annons
Annons

Vad kan man göra för att undvika genital herpes?

  • Använd kondom, även vid oralsex.
  • Undvik att ha sex under de perioder när du eller din partner har ett utbrott av genital herpes. Risken att smittas minskas då, även om herpes ibland även kan smitta utan synligt utbrott. Några personer kan nämligen även utsöndra herpesvirus mellan utbrotten.

Hur ställer läkaren diagnosen genital herpes?

Ofta ställs diagnosen genom en kombination av din sjukdomshistoria och utslagens utseende. Man tar som rutin även ett prov. Med hjälp av detta prov från blåsorna kan viruset påvisas.

Det fortsatta förloppet

Genital herpes utvecklar sig mycket olika från person till person. Några går igenom livet med inga eller få utbrott, medan andra har regelbundna utbrott av infektionen. Man vet inte vad denna skillnad beror på. Förmodligen har kroppens immunförsvar en stor betydelse. Förekomsten av utbrotten har lyckligtvis dock en tendens till att avta med åldern.

Vad kan läkaren göra?

  • Fastslå om det verkligen rör sig om genital herpes.
  • Sätta igång behandling mot herpes – det finns idag tillgång till bra mediciner.
  • Behandlingen förkortar sjukdomsperioden med några dagar och minskar symtomen. Ska behandlingen ha effekt, är det viktigt att börja redan vid de första tecknen på herpes. Det finns däremot ännu ingen medicin som helt avlägsnar viruset från kroppen.

Medicin

Herpesmedel i form av tabletter. Medicin för lokalt bruk finns endast för munherpes.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons