Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Behandling med hyaluronsyra


Uppdaterad den: 2013-03-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Hyaluronsyra är ett av flera hudfyllnadsämnen (fillers) som används för att forma hud och ansikte. Dessa ämnen verkar genom att lägga sig i och fylla ut ojämnheter under huden.

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är en utfyllande gel som sprutas in i huden för att behandla rynkor, ge fylligare läppar och forma kindben och haka.

Ämnet är ett sockerkomplex som bland annat produceras i hud och brosk hos djur och människor. I huden fyller det tomrummet mellan ett nätverk av små kollagen- och elastintrådar. Allt detta räknas som bindvävnad. Hyaluronsyra spelar en viktig roll för hudens vattenbindande förmåga och gör huden stramare och fastare. Hyaluronsyra framställs av tuppkammar, växter och bakterier. Eftersom hyaluronsyra har samma form i alla djur är allergiska reaktioner mycket sällsynta. Därför kräver den (icke-animaliska) hyaluronsyra som används i fillers inget förhandstest. Ämnet har också använts för att ”smörja” lederna hos patienter med ledinflammation (artrit).

Vissa hudfyllnadsämnen har permanent effekt, medan andra har en övergående effekt. Vävnadsfillers sprutas in i huden för att jämna ut linjer i ansiktet, markera mungiporna och fylla ut hålrum i kind och haka.

Annons
Annons

Syfte

Det utfyllande ämnet sprutas till exempel in i rynkor runt munnen, i veckan mellan näsa och mungipor, i kinderna och i rynkan mellan ögonbrynen. Syftet är att behandla rynkor, ge fylligare läppar och forma kindben och haka. Men hyaluronsyran kan också användas på handryggar och i bröstområdet för att släta ut huden.

Behandling

Behandlaren sprutar in hyaluronsyran i serier med små injektioner och området masseras försiktigt under ingreppet. I regel sprutas hyaluronsyran in strax under huden med en mycket tunn vass eller trubbig nål. Masseringen ska sprida ut ämnet. Du kan förvänta dig en liten svullnad och ömhet på insprutningsstället i två till fyra dagar efter behandlingen. Dessutom kan huden bli lätt röd. Det är vanligt att kombinera en hyaluronsyrabehandling med botulinumtoxin, för att behandla rynkor och linjer i ansiktet. Behandlingen tar 15–30 minuter.

Annons
Annons

Resultat

Resultaten kan ses med en gång. Rynkorna jämnas ofta ut och huden blir slätare. Läpparna kan blir större och/eller läppkonturen mer markerad. Hur resultatet blir och hur länge effekten sitter i beror på produkt, hudtyp, ansiktsstruktur, ålder och livsstil. Nackdelen med hudfillers är att resultaten i hög grad är beroende av behandlaren. Hyaluronsyra kan till exempel sättas för djupt i underhuden eller så kan du få för mycket av materialet insprutat.

Injektioner med hyaluronsyra är inte en permanent åtgärd och effekten varar i ungefär 6–12 månader. Den teknik som används kan påverka varaktigheten och varaktigheten beror också på i vilka områden man använder hyaluronsyra. För att bevara effekten är det nödvändigt med uppföljningsbehandling med jämna mellanrum.

Biverkningar

Risken för allergiska reaktioner eller blödning från det behandlade området är mycket liten.

Utbredning

Icke-kirurgisk kosmetisk behandling har haft en explosiv tillväxt de senaste åren.

Av de 11,7 miljoner ingreppen som utfördes i USA 2007 var inte mindre än 82 % icke-kirurgiska. Rynkbehandling med botulinumtoxin och hyaluronsyrafillers samt hårborttagning med laser var de mest använda metoderna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons