Fakta | Rosacea

Pityriasis rosea (Fjällros)

Pityriasis rosea är en vanlig och helt ofarlig hudsjukdom som oftast uppträder under vår och höst, särskilt hos barn och yngre vuxna.

jan-lapins-
Uppdaterad den: 2016-01-20
Författare: Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
Uppdaterare: Mats Berg, Docent och hudläkare, Uppsala universitet och hudmottagningen Skindoc, Danderyd, Hudkliniken Sörmland

Pityriasis rosea (Fjällros)
Annons

Hur drabbas man av pityriasis rosea ?

Orsakas av ett virus, men smittar inte till närstående.

Hur känner jag igen pityriasis rosea?

Börjar i typiska fall med en eller två (2-6 cm stora) rodnade, lite större fjällande fläckar "primärmedaljong" som sitter på överkroppen. Flera dagar senare uppträder en mängd nya, lite mindre utslag (1-2 cm stora) lokaliserade till överkroppen och mer sparsamt översta delarna av armar och ben. Utslagen förekommer sällan i ansiktet, men ibland på halsen. Man pratar ibland om distribution av utslagen som en gammaldags baddräkt, modell 1910. Utslagen är ovala, rosafärgade med fjällning i kanten och är symmetriskt utspridda på huden.

Vad är symptomen?

Utslagen ger oftast inte upphov till något obehag alls men ibland förekommer lättare klåda, framförallt vid bad. Utslagen försvinner inom 1-2 månader.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Hur ställer man diagnos?

Med hjälp av den typiska sjukdomshistorien och utslagens utseende ställer läkaren diagnosen, varför man inte behöver ta några prover. På den tiden syfilis fortfarande var vanligt i Sverige togs blodprov eftersom syfilis kan ge snarlika utslag. Den sjukdom som lätt misstolkas som fjällros är akut psoriasis (guttat psoriasis), som dock oftast har utslag även på nedre delen av armar och ben, samt i hårbotten. Även vanliga virusutslag kan likna fjällros, men försvinner oftast inom 1-2 veckor och förkommer vanligen i samband med samtidig förkylning.

Behandling?

Sjukdomen är självläkande och försvinner i regel inom 6 veckor.

I de fall klådan blir mer besvärlig kan detta lindras med till exempel zinkpudervätska eller kylbalsam. Om utslagen irriteras (badning, skrubbning, rivning) kan ett eksem uppstå - detta kan då behandlas med milda kortisonkrämer.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »