Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Rosacea

Tips för dig med rosacea

Vad ska man tänka på för att mildra sina rosaceabesvär och vad ska man absolut försöka undvika? Hudläkaren Christoph Martschin ger sina bästa tips för dig som har rosacea.

Publicerad den: 2014-11-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

Vad som förvärrar rosacea varierar stort från person till person, men vissa generella råd går ändå att ge. Värme – som i varmt väder, varma drycker eller varma bad – påverkar ofta hudsjukdomen negativt. Även faktorer som kyla, vind, sol, alkohol, rökning, stress och starka kryddor kan få rosacean att försämras.

– Vädret går ju tyvärr inte att göra så mycket åt men de andra faktorerna kan man faktiskt påverka. Tänk efter vad just din hy besväras av och anpassa dig efter det. Det finns bra hudkräm speciellt anpassad för rosacea att köpa på apoteket. Smörj dig dagligen med hudkräm och solskydd i ansiktet, säger hudläkaren Christoph Martschin.

Använd alltid solskydd om du har rosacea 

Medan man som rosacea-patient ibland kanske väljer att frångå vissa av råden som ges finns det ett råd som man däremot alltid bör följa, menar Christoph Martschin; solskydd. 

Annons
Annons

– Rådet kring solskydd bör man av flera skäl aldrig tumma på. Solen förvärrar din rosacea samtidigt som den påskyndar hudens åldrande och ökar risken för att drabbas av hudcancer.

Psykologiskt besvärande sjukdom

Även om sjukdomen är ofarlig kan rosacea upplevas som psykologiskt jobbig för väldigt många. Man kan lida av sämre självförtroende, känna sig osäker i sitt förhållande eller välja att avstå från sociala aktiviteter på grund av utslagen och det röda blossande ansiktet.

– Patienterna tycker ofta att ansiktsrodnaden är särskilt jobbigt. Rosiga kinder och röd näsa kan ofta misstolkas som tecken på alkoholism. Den rosaceadrabbade bedöms leva osunt och ses som sämre lämpad för jobb. Men sedan i år finns ett nytt rosacealäkemedel med brimonidin som minskar rodnaden inom en halvtimme och där effekten håller i sig i åtta timmar.

Annons
Annons

Effektiva behandlingar mot rosacea finns

Det kan också kännas tungt att veta att rosacea är en kronisk hudsjukdom. Men Christoph Martschin menar att det finns så pass många krämer idag att man inte behöver misströsta.

– Även om man inte kan bota rosacea finns det många bra behandlingar. Du kan till exempel använda såväl receptfria krämer som receptbelagda krämer med metronidazol eller azelainsyra. Vill du uppgradera din dagliga hudvård med någon anti age-produkt kan du testa produkter baserade på niacinamid eller C-vitamin. Skulle huden blossa upp akut kan du genom din hudläkare lägga till tablettbehandling för att lugna utslagen.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons