Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Han kallades för Norges värsta fall av rosacea

Ett tag kallades han för Norges värsta fall av rosacea. Han fick träffa många läkare som inte kunde hjälpa honom och i perioder isolerade han sig från omvärlden. I dag vet 41-årige Inge-Thomas Ravlo hur han ska hålla den inflammatoriska hudsjukdomen rosacea i schack.
Annons

Allting började när Inge-Thomas Ravlo var i 20-årsåldern. Hans kinder rodnade och fick röda utslag. Till en början sade hans vänner att han såg rosig och frisk ut men i samband med att Inge-Thomas med åren började arbeta allt hårdare samtidigt som han studerade förvärrades symtomen. Rodnaden i ansiktet blev värre och han drabbades av knottror och akneliknande hudutslag på kinderna. För Inge-Thomas kom situationen att bli nästintill akut.

– Jag var både på sjukhus och hos privata hudläkare som gav mig antibiotika och otaliga mängder krämer mot utslagen men det blev bara värre. Tillslut tordes jag nästan inte äta någonting alls eftersom jag upplevde att jag reagerade på i stort sett allt. Jag upplevde att mina värsta fiender kom att bli sol, kyla och stress. Jag minns att jag i en period isolerade mig från omvärlden på grund av utslagen, säger Inge-Thomas Ravlo.

"Kändes som ansiktet stod i brand"

Under tio års tid skulle Inge-Thomas komma att besöka flera hudläkare som fortsatte att ge honom antibiotika och behandlingskrämer mot rosacea utan att symtomen blev bättre. Hans rosacea hade blivit så aggressiv att läkarna beskrev Inge-Thomas som Norges värsta fall av rosacea.

Annons
Annons

- Det kändes som hela ansiktet stod i brand och jag hade ont i ögonen som också var röda. De läkare som sa att jag var Norges värsta fall av rosacea var dessutom inte ens helt säkra på att det faktiskt var rosacea jag hade, säger Inge-Thomas Ravlo.

Det går att bli bra från rosacean 

I dag lever Inge-Thomas ett aktivt liv i Oslo. Han vet vad som triggar gång hans rosacea och vad han ska undvika.

- Jag undviker utomhusaktiviteter när det är väldigt kallt eller väldigt varmt ute. Jag äter aldrig vitlök, natriumglutamat eller balsamico. Jag är försiktig när jag solar, tar små pauser, använder hög solskyddsfaktor och ser till att aldrig bli solbränd. Jag försöker också att undvika stress och använder inga stora mängder behandlingskräm mot rosacea.

– Det viktigaste av allt när du vill få bukt med din rosacea är att vara tålmodig. Det finns hjälp att få och det är viktigt att ha klart för sig att det går att bli helt bra, avslutar Inge-Thomas Ravlo.

Annons
Annons

Fakta om rosacea 

- Rosacea är en långvarig, inflammatorisk hudsjukdom som drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen. Sjukdomen engagerar de centrala delarna av ansiktet (pannan, näsan, kinderna och hakan) med rodnader, knottror och varblåsor utan bakterier.

- Ibland kan personer som är drabbade av rosacea även få problem med ögoninflammationer. Läs mer här om rosacea som ger symtom i ögonen »

Orsaker till att man får rosacea

Olika grader av ärtlighet kan ligga bakom hudsjukdomen rosacea men man vet att sol och solskadad hud utgör riskfaktorer.

Studier pekar på att starkt kryddad mat, alkohol, stress och användandet av starka kortisonkrämer kan framkalla rosacea hos vissa.

Behandling av rosacea

Det finns ingen speciell kost som funkar mot rosacea men personer som upplever att huden hettar och rodnar efter viss kost bör undvika den typen av kost. 

Rosacea kan behandlas med preparat som innehåller till exempel substanserna Finazea eller azelainsyra. Om dessa preparat inte hjälper kan antibiotika i tablettform ges. Rosacea kan också behandlas med krämer samt, i vissa fall på egen beskostnad, med laser och kirurgi.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs mer om rosacea i vårt faktablad som författats av hudläkaren Mats Berg

Mer läsning om rosacea

Vad vet dom rosacea? Testa dina kunskaper i vårt quiz

Expertchatt om rosacea med hudexperten Mats Berg 

Camilla fick rosacea redan i tonåren 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-4 16:07 (8 år sen)

    Jag hade sk rosacea när jag hade myxödem. Fanns även på halsen som ett V, med sköldkörteln i mitten, Försvann med Levaxin!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.