Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Camilla fick rosacea redan i tonåren

Ingen trodde att det var rosacea när Camilla Jansson fick hudproblem i tonåren. Efter många turer till olika läkare fick hon till slut diagnosen rosacea. Nu är hon utbildad hudterapeut och ser det som sitt uppdrag att visa hur problemen kan åtgärdas.
Annons

Ända sedan Camilla Jansson var liten har hon haft problem med torr hud och eksem. När hon kom upp i tonåren förvärrades problemen, men hon upplevde inte riktigt att hon blev tagen på allvar.

Rosacea

 – Visst, jag fick antibiotikakurer men sedan var det  aldrig någon som brydde sig om att göra en  uppföljning när kurerna inte fungerade. Det var en  otroligt jobbig period och under säkert ett halvår gick  jag knappt i skolan eftersom jag inte ville visa mig  bland folk.

Annons
Annons

Ovanligt med rosacea i tonåren

Det är ovanligt att drabbas av rosacea innan trettioårsåldern och Camilla Jansson menar att det kanske inte var så konstigt att läkarna var rådvilla.

– Men så plötsligt efter ett par år träffade jag en läkare som tvärsäkert sa att han visste vad det var jag drabbats av - rosacea. Egentligen tänkte jag väl att han bara var ännu en som trodde sig ha koll. Men det berörde mig verkligen när han sa att jag inte skulle behöva ha det så här, att jag skulle få hjälp. Jag blev nästan gråtfärdig efter att ha slagits för min sak så länge.

Med olika salvor med bland annat svavel och takrolimus blev Camilla Jansson snabbt bättre. Med åren växte intresset för hudvård och hon bestämde sig för att utbilda sig till hudterapeut.

– Jag fick lära mig hur huden fungerar, vad som lugnar den och vad som stärker upp den. Inom sjukvården fokuserar man så mycket på att få bort symtomen men man lär inte hur ut hur man ska leva i vardagen för att hålla besvären i schack. Jag skulle önska att jag hade fått mer tips och råd kring sådant av läkarna.

Annons
Annons

Parfymerade krämer förvärrar hennes rosacea

I salongen i Uppsala tar hon nu själv emot kunder med bland annat rosacea och försöker att ge de råd hon själv inte fick.

– Även idag skulle jag se katastrofal ut om jag använde felaktig hudvård. Alla produkter som innehåller mycket parfym eller alkohol blir jag till exempel värre av. Om man har rosacea ska huden i första hand klassas som känslig och därför måste man alltid se till att använda milda produkter. Varken starkt uttorkande krämer eller väldigt feta krämer är bra för den typen av hy.

Camilla Jansson ser också till att undvika sådant som ökar blodcirkulationen. I kostväg kan det vara kryddstark mat, alkohol eller kaffe, men också aktiviteter som hårda konditionspass eller bastubad.

– Men om jag sköter min hy ordentligt i övrigt kan jag numera dricka ett glas vin ibland. Det kunde jag inte göra när jag var arton, nitton år utan att med en gång bli knallröd.

Hon säger själv att skillnaden är ”som dag och natt” om man jämför hennes liv idag med det liv hon levde i tonåren.

– Då ville jag ju inte ens kliva ut genom dörren. Idag kan jag tycka att det är synd att jag hämmades så av min hy. Och jag tycker att det är sorgligt att så många går omkring med de här problemen och lider i onödan i många år, när det går att få bukt med problemen med relativt enkla knep.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-11 20:09 (9 år sen)

    Det där ser ju exakt ut som perioral dermatit ? Aldrig sett någon med Rosacea som har runt munnen och ner mot hakan


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.