Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Vilka är symtomen vid psoriasis?


Publicerad den: 2013-02-06
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Symtom vid psoriasis

Psoriasis kan uppträda på många olika sätt. Det finns en rad olika undertyper av sjukdomen och varje typ har sina karakteristiska kännetecken. Se patientinformationen Olika typer av psoriasis.

Vanlig psoriasis

Uttalad psoriasis

Den vanligaste formen av psoriasis uppträder med silvervita eller röda, fjällande fläckar som kallas plack. Om plack lossnar eller pillas av (vilket man inte ska göra!), uppstår mycket små punktformiga blödningar på huden under och denna hud är röd och inflammerad.

Placken kan vara mindre än 1 cm eller flyta ihop över stora hudområden. Hudförändringarna är vanligen klart avgränsade.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

De vanligaste ställena för psoriasis är på huden över extremiternas sträcksidor. Armbågarna och knäna är särskilt ofta drabbade. Andra vanliga ställen är hårbotten, knogarna, underbenen och benen, men alla övriga hudområden kan också drabbas.

Nagelförändringar

Nagelförändringar vid psoriasis

Många psoriasispatienter får nagelförändringar. Det vanligaste tecknet på nagelpsoriasis är pyttesmå, vita hål eller gropar i naglarna. Hålen kan sitta i små grupper och inte alla naglarna behöver vara drabbade. Nagelpsoriasis kan också visa sig genom uppsplittring av naglarna, genom längsgående eller tvärgående ränder eller som gula fläckar. Ibland lossnar huden på undersidan av nageln.

Guttat psoriasis

I stället för de typiska placken kan sjukdomen också ge små, droppformade hudförändringar som ofta sitter över hela kroppen. Andra varianter är vätskefyllda blåsor, eller röd, inflammerad hud i hudvecken.

Annons
Annons

Psoriasisartrit

Ibland får psoriasispatienter en ledinflammation som kallas psoriasisartrit. Detta är ett reumatiskt tillstånd som kännetecknas av stela, smärtande och svullna leder.

Förlopp

Psoriasis är en kronisk, återkommande (recidiverande) sjukdom. Det betyder att man aldrig blir helt av med den, men symtomen kommer och går. Det kan gå långa perioder med lindriga eller inga besvär, medan andra perioder präglas av förvärring.

De flesta patienter är inte direkt besvärade av symtomen från sjukdomen. Psoriasis ger inte smärtor, men vissa kan uppleva en plågsam klåda. För de flesta är den kosmetiska sidan det största problemet, särskilt om tillståndet angriper händer och ansikte. Fjällningen kan vara generande, och sjukdomen kräver ofta intensiv och tidskrävande behandling.


Annons