Fakta | Psoriasis

Psykologiska aspekter vid psoriasis

Annons

I olika undersökningar har man sett att framför allt kvinnor och yngre psoriatiker drabbas hårdast psykiskt av hudsjukdomen. Det är inte ovanligt att man både känner sig stressad och frustrerad av sin nya situation och har även olika grader av nedstämdhet.

Man har i olika studier försökt att mäta hur olika hudsjukdomar påverkar den totala livskvaliteten. Bland olika hudsjukdomar som psoriasis, atopiskt eksem (”böjveckseksem”), nässelutslag och eksem, var de med psoriasis och atopiskt eksem mest plågade av sin sjukdom. Behövde man dessutom vårdas inlagd på sjukhus (sannolikt som ett tecken på en mer allvarlig sjukdom) blev livskvalitet ännu sämre.

Hudsjukdomens inverkan på det sociala livet påverkade mest

När det gäller korrelationen mellan psoriasis och sänkt livskvalitet, visade utbredningen av sjukdomen (hur stor yta av kroppen som var täckt, Body Surface Area) och graden av klåda starkast samband. Vid en mer ingående analys var det inte bara utbredningen av sjukdomen, utan i högre grad hur sjukdomen påverkade vardagens aktiviteter och de sociala relationerna, som avspeglades i den sänkta livskvaliteten.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Psoriasis upplevdes värre än cancer

I en större amerikansk undersökning från 1990-talet, undersökte man hur olika sjukdomar påverkade den ”hälsorelaterade livskvaliteten”. Att ha psoriasis upplevdes då som värre än att ha t.ex. cancer, diabetes eller hjärtinfarkt. Resultaten bygger på ett standardiserat frågeformulär (SF-36) och 644 psoriatiker ingår.
 
Därför är det nog extra viktigt vid en kronisk sjukdom som psoriasis att man nu enkelt kan hitta information om och lära sig mer om sin sjukdom, att det finns en aktiv intresseorganisation som Psoriasisförbundet och inte minst att det numer finns effektiv behandling mot psoriasis att få, även för de med en svår sjukdom.
 
Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »