Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Psoriasis hos barn - första tecknen och behandling

Psoriasis kan starta/debutera vid vilken ålder som helst, och hudsjukdomen finns beskriven hos allt från nyfödda barn till nydebuterad psoriasis hos en 103-åring.

Annons

Räknar man som barn de som är yngre än 14 år gamla, har man i ett stort svenskt material över psoriatiker sett att redan ca 25% av tjejerna och 15% av killarna debuterat med sin psoriasis. Ett annat sätt att beskriva förekomsten är att ca 0,5% av alla 10-åringar och 1,5% av alla 20-åringar i Sverige har hudsjukdomen psoriasis. Generellt sett räknar man i Sverige med att ca 3% av befolkningen har psoriasis.

"Blöjeksem" - vanligt första tecken på psoriasis hos barn 

Psoriasis hos barn ter sig ungefär på samma sätt som hos vuxna, förutom att psoriasis hos barn något oftare är lokaliserad till hudvecken. Ett debutsymtom hos små barn kan vara ett mer utbrett ”blöjeksem” med markerad rodnad i ljumskar och stjärtveck, som senare kan utvecklas till en genuin psoriasis.

Plack-psoriasis

Från en indisk studie av drygt 400 barn, noterades att psoriasis vanligen startade på underbenens framsidor eller i hårbotten. Plack-psoriasis var här den dominerande varianten. Ibland var emellertid endast händer och/eller fötter drabbade. Vidare var klåda så vanligt förekommande som hos nära 9 av 10 barn i studien. Ledbesvär p.g.a. psoriasis var ovanligt och sågs bara hos 5 av dessa drygt 400 barn (1,1 %).

Annons
Annons

Behandling av psoriasis hos barn

Behandlingen av psoriasis hos barn brukar i första hand bestå av lokalbehandling med mjukgörande krämer, D-vitaminpreparat (som Daivobet) eller en medelstark till stark kortisonkräm/salva. Skulle detta inte vara tillräckligt, kan man på barn över 6-7 års ålder överväga kompletterande ljusbehandling med UVB (ultraviolett ljus typ B).

Behandling av svåra fall

Riktigt svåra fall kan kräva systembehandling, men detta måste skötas av erfarna hudläkare. Det preparat som rekommenderas i första hand är A-vitaminpreparatet acitretin (Neotigason). I vissa fall kan man även överväga Metotrexat-behandling eller så kallade biologiska läkemedel.

  
Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons