Fakta | Psoriasis

Psoriasis - utlösande faktorer och hormonsvängningar

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som karakteriseras av bättre perioder omväxlande med perioder av försämring. Det finns ännu inget botemedel mot psoriasis, men man kan få sjukdomen att läka ut så att huden ser normal ut.

Annons

Vid en långtidsstudie (1-54 år) hade 39% en total utläkning av sin psoriasis, oftast utan behandling.

Många gånger kan sjukdomen försämras, så kallad "flare” (svenskans uppblossning). Ibland är det uppenbart vad som orsakat försämringen (infektioner, läkemedel, stress och utsatt behandling) och har man möjlighet att åtgärda detta, kan sjukdomen ofta återgå till sitt normaltillstånd. I studier har man sett att rökning, alkoholkonsumtion, infektioner, läkemedel och stress är riskfaktorer för psoriasis.

Utlösande faktor till psoriasis

Många unga som insjuknar i psoriasis har ofta en så kallad guttat variant av sjukdomen, vilket innebär att det oftast finns en bakomliggande halsinfektion som utlöst sjukdomen. Även om en stor del av kroppen är täckt av småprickig psoriasis, räknas dock denna variant till en av de mer godartade formerna. Får man behandling av halsinfektionen, kan detta räcka för utläkning och psoriasisen kommer då inte tillbaka. Det finns dock en risk på 70% att, efter en debut med guttat psoriasis, senare återfå denna (eller annan typ av psoriasis).

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Att ha fått sin psoriasis redan tidigt i livet, kanske redan i småbarnsåldern, brukar många gånger kunna innebära en svårare sjukdom senare i livet. Detta förstärks om sjukdomen redan finns i familjen.

Svårare former av psoriasis

Vissa former av psoriasis innebär dels en svårare form av sjukdomen, dels att den är svårare att behandla. Dit hör de pustulösa formerna av sjukdomen (PPP, generaliserad pustulös psoriasis och pustler ytterst på fingrar och/eller tår) och erytrodermi (mer generellt rött hela kroppen utan fjäll). Detta ovanliga yttringar av psoriasis (PPP undantaget) och för en ovan läkare kan de vara svåra att känna igen som psoriasisvarianter.

Hormonsvängningar

Hormonsvängningar kan försämra psoriasis och kvinnor brukar uppleva en förbättring under pågående graviditet, men ofta en försämring efter förlossningen. Även åren efter övergångsåldern innebär ofta en generell försämring.

Annons
Annons

En teori, ännu utan vetenskapligt stöd, är att en mer effektivt insatt behandling som får sjukdomen att läka ut, ger en mer varaktig utläkning än att bara precis hålla sjukdomen nere. Således kan det vara värt att satsa lite extra på en kombinerad behandling för de medelsvåra fallen med krämer/salvor tillsammans med en ljusbehandling med UVB.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis »