Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Psoriasis - riskfaktorer och orsaker till att man får hudsjukdomen

Annons

Ärftlighet

Om en av föräldrarna har psoriasis innebär det en 5 gångers ökad risk jämfört med ifall bägge föräldrarna vore friska. Skulle däremot bägge föräldrarna ha psoriasis, ökar risken till hela 65%. Det finns således en klar ärftlighet för sjukdomen, men den måste inte finnas i släkten. Känd sjukdom hos föräldrar eller syskon finns bara hos en tredjedel av psoriatikerna.

Riskfaktorer för att få psoriasis

Förutom arvet har man nu även funnit flera faktorer som ökar risken för att få sjukdomen. Den viktigaste faktorn är rökning, som fördubblar risken. Har man både arvet och röker, är risken nästan 10 gånger ökad (jämfört med friska föräldrar och att man inte röker). Det tycks även som att de tre faktorerna: övervikt, alkoholöverkonsumtion eller stress ökar risken med ca 1,5 gånger var för att få psoriasis.

Olika triggerfaktorer till psoriasis

Sedan finns det även olika så kallade triggerfaktorer (”försämringsfaktorer”) som kan få sjukdomen att bryta ut, till exempel halsfluss och andra infektioner, livskriser, hormonsvängningar (pubertet, graviditet och övergångsåldern) och vissa läkemedel (som litium, interferoner, klorokin och beta-blockare).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Många forskargrupper runt om i världen försöker kartlägga den exakta orsaken till psoriasis, men har ännu inte lyckats. Det finns dock ett område i arvsmassan på kromosom 16, som tycks vara extra intressant. Detta kromosomområde har en övergripande funktion för kroppens immunsystem. De senaste årens forskning och erfarenheter talar för att den bakomliggande orsaken till uppkomsten av psoriasis sannolikt beror på en ”felaktig” aktivering av kroppens eget immunsystem, som missriktas mot den egna kroppen (det benämns som en autoimmun sjukdom).

T-celler ligger bakom psoriasis

Vid psoriasis är det en viss sorts aktiverade blodkroppar (T-celler), som ligger bakom sjukdomen. Dessa T-celler (närmare bestämt T-lymfocyter) tillhör kroppens immunsystem, och har en normal, skyddande funktion mot uppkomsten av bland annat infektioner och cancer. Vid psoriasis har dessa T-celler aktiverats och vandrat ut från blodbanan till huden. Dessa T-celler bildar vissa signalämnen, som underhåller den inflammatoriska reaktionen i både huden och i/runt lederna vid psoriasisartrit t.ex. Många av de läkemedel som i dag används mot psoriasis påverkar på ett eller annat sätt dessa T-celler eller de signalämnen de bildar.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis »

Annons