Fakta | Psoriasis

Reumatolog Ulla Lindqvist besvarar frågor om psoriasis

Här har Netdoktors expert Ulla Lindqvist, överläkare i reumatologi vid Uppsala Akademiska Sjukhus svarat på frågor om psoriasis. Smittar psoriasis genom beröring? Plackpsoriasis och artrit, vad kan hjälpa när man inte kan ta medicin? Samband mellan psoriasis och Tietzes? Kan man bli frisk från psoriasis?


Uppdaterad den: 2009-06-29
Författare: Ulla Lindqvist, överläkare vid reumatologkliniken, Akademiska sjukhuset och universitetslektor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala Universitet

Annons

 

Ökad dödlighet hos de med psoriasis?

Wilmas: Hej! Hörde på utländsk teve förra veckan att man kommit fram till att patienter med psoriasis har en halverad livslängd på 50%, stämmer det?

Ulla Lindqvist: Det hoppas jag verkligen inte att det är sant. Det betyder att patienter med psoriasis skulle avlida vid 40-årsålder. Vad man har kunnat konstatera är att patienter med psoriasis har en ökad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar. Om en person utan psoriasis har en dödlighet på 1 (vi skall alla dö) så har patienter med psoriasis en dödlighet på 1.2 upp till 5 beroende på hur svår sjukdomen är och hur länge man varit sjuk.

Hur stor är risken att man ärver psoriasis?

Gäst95574: Hej! Jag undrar hur stor risken är att man får psoriasis när det finns i släkten? Min farmor har nämligen psoriasis och jag undrar hur stor risken är att jag får det.

Ulla Lindqvist: Hej! Det är svårt att uppge i det enskilda fallet. Psoriasis styrs troligtvis av flera gener. Men om vi säger att du har 10 ggr ökad risk så är det inte en orimlig siffra. Om man frågar alla som har psoriasis så har ca 40 - 60% en nära släkting med psoriasis.

Annons
Annons

Vad kan jag lida av? Stel rygg, skolios, värk i knä mm.

Gäst91817: 23-årig man diagnos Circinat balanit. Jag har en lätt skolios sen barn. Stel i ländryggen sedan december 2008, höger sida i början, nu i hela ryggen. Sedan februari värk i vänster knä och vänster fot. Får Diklofenak. Ultraljud maj inflammation (lindrig ) i slemsäck i knä och senskida i fot. Röntgen vid samma tillfälle u.a. Stel i nacke sen maj. Min morfar har psoriasis och min pappa spondylartrit. Vad har jag? Hur få snabb remiss i sthlms län?

Ulla Lindqvist: Hej! Att du har en sjukdom i gruppen spondylartriter verkar helt säkert. Dit hör reaktiv artrit, psoriasisartrit PsA och Mb Bechterew. Du behöver en snabb diagnos för rätt behandling. Gå till din husläkare och be om remiss. Du skall få träffa en reumatolog inom 3 månader. Alternativt söker du upp en privat reumatologläkare i Stockholm.

Plackpsoriasis och artrit, vad kan hjälpa när man inte kan ta medicin?

blondi: Jag har psoriasisartrit och plackpsoriasis i hårbotten, även i- och bakom öronen, runt ögonen och mun, fläckar på fot och arm. Blivit tvungen att hålla upp med mediciner, kroppen klarade inte mer. Finns det INGET som kan lindra??? MVH

Ulla Lindqvist: Varför inte försöka med sol och värme. Passa på nu när vädret är underbart, sola och bada gärna salta bad. Alternativ är ju klimatvård eller solning på Psoriasisförbundets anläggningar.

Annons
Annons

Samband mellan psoriasis och Tietzes syndrom?

Gäst17759: Hej, har sedan 2006 smärtproblematik i muskler, muskelfästen och senor. Fick psoriasis över kroppen, hårbotten och ppp i handflator och fotsulor för ett år sedan(2008) och även diagnosen Tietzes syndrom. Hör detta samman?

Ulla Lindqvist: Jag tror bestämt att det som någon läkare kallat Tietze egentligen är muskelfästesinflammationer, så kallade entesiter, något som är mycket vanligt vid psoriasis. Man kan ha lokala inflammationer i muskelfästen med ringa symptom. Du skulle behöva pröva antiinflammatorisk behandling och få träningsprogram från en sjukgymnast.

Smittar psoriasis genom beröring?

Gäst64888: Smittar psoriasis genom beröring, eller varför får man det egentligen?

Ulla Lindqvist: Psoriasis smittar inte. Att man får psoriasis beror dels på arvet och dels på att man råkar ut för en rubbning av immunsystemet vilket kan utlösas av infektion, operation, fysiskt trauma eller psykiskt trauma. Miljöfaktorer kan även bidra.

Kan man få artrit kopplat till PPP?

Gill: Kan man få artrit i fotlederna om man (bara) har PPP? Fick första utslagen 2002, men ingen diagnos och behandling förrän 2007. Då hade jag fått ont i tårna och framdelen av fötterna sedan 2006, nu har jag ont i hela fötterna och fotlederna, plus fingarna. Har varit hos reumatolog och neurolog, men inte fått någon ordentlig diagnos eller behandling. Nu kan jag snart inte gå längre, eller använda fingrarna ordentligt. Vilka undersökningar bör göras för att utreda ordentligt? Mycket tacksam för svar

Ulla Lindqvist: Klinisk undersökning av läkare och röntgen/ultraljud/MRT av Dina fötter. Vid PPP drabbas vanligtvis leder i anslutning till bröstbenet.

Psoriasisen försvann efter bröstcanceroperation

MLA: Jag är kvinna född -46 som haft psoriasis i stor omfattning i ca 20 år. Jag bröstcanceropererades i september och oktober 2008. Efter sista operationen var det som ett trollspö svepte över mig och min psoriasis försvann till 100%. Idag 9 mån senare är psoriasisen i mindre omfattning på väg tillbaka. Jag har inte träffat någon inom sjukvården som ens är intresserad av att ta reda på varför detta hände eller att diskutera detta med mig som patient. Jag hoppas innerligt på ett svar från dig.

Ulla Lindqvist: Det var lättande för dig att under så lång tid få vara fri från psoriasis när annat tynger. Jag undrar om du inte fick någon ytterligare behandling än operation för din bröstcancer. Vi använder ju många gånger liknande mediciner vid behandling av tumörsjukdomar och vid inflammatoriska sjukdomar som psoriasis. Så jag skulle tro att du fick dubbel effekt av din bröstcancerbehandling. Det finns många patienter som berättat liknande händelser.

Torra och flagnande handflator och röda prickar på armbågen

adventureman: Jag har extremt torra och flagande handflator, som det inte hjälper att smörja. Dessutom så har jag fått röda prickar på ovansidan upp mot armbågen som flagnar, samt att jag har på ett finger fått små knölar. Min far hade svår psoriasis, finns risken att jag ärvt detta av honom? Jag har även Bechterew, med HVLA27.

Ulla Lindqvist: Det finns risk att du ärvt psoriasis/psoriasisartrit av din far. Kolla med hudläkare för lämplig behandling.

Kan man bli frisk från psoriasis?

Maximus: Hej Ulla, Jag är kristen, men inser att vi inte har några löften om att bli friska i detta jordeliv. Jag undrar ändå om det går att ha ett hopp om att tillfriskna från psoriasis?

Ulla Lindqvist: Intressant närmast filosofisk fråga. Nej, du kan inte bli frisk från psoriasis men väl symptomfri. Jag önskar också att vi fick ett botemedel. Men vem vet, en dag kan vi kanske manipulera våra trasiga gener.

Receptfria läkemedel mot psoriasis?

okallu: Hej Ulla. Jag undrar över psoriasis o psoriasisartrit. Jag får inte remiss till specialist ang mina hudutslag så jag undrar vad kan jag själv smörja in utslagen med? Receptfria alternativ, som passar bra under sommartid o sol. Jag har fibromyalgi-diagnos, undrar om behandlingen av psoriasisartrit är annorlunda. Jag har Relifex 2*500mg till kvällen, Panodil vid behov och Tryptizol som muskelavslappnande till natten vid behov. Är det skillnader i medicineringen? Får ju inte remiss...

Ulla Lindqvist: För det första tror jag att dina utslag blir mycket bättre under sommarhalvåret. Men om du inte får remiss så skall din husläkare skriva ut läkemedel för huden. Många får god effekt av Daivonex eller Daivobet (med lite kortison). Men jag kan inte ordinera utan att ha sett dina utslag så hör med din husläkare.

Stora mjäll i hårbotten och flagiga märken i ansiktet

Omedveten: Hej! Jag har haft psoriasis i flera år som bröt ut under tonåren, det blir såriga, flagiga märken främst i ansiktet och några på halsen. Även i hårbotten som liknar stora mjäll. Vad kallas de sorter jag har? Jag har även haft problem med mina knän i många år, men det har förvärrats de senaste månaderna och kan inte bero på samma diagnos som tidigare. Det är en smärta på framsidan, baksidan, ovanför och under knät, det kan göra ont när som helst, när jag är still eller rör mig. Psoriasisartrit?

Ulla Lindqvist: Du har möjligtvis haft psoriasis. Ovanligt med utslag på halsen och i ansiktet. Du uppfyller troligtvis inte diagnosen psoriasisartrit.

Medicin mot psoriasisartrit gav bältros

shansson: Jag har efter 45 års sökande, säkert bedömts av 30 olika läkare, äntligen ställt (tack vare Netdoktor) diagnosen psoriasisartrit. Alla symtom stämde och har även fått det bekräftat av reumatolog. Hyfsad lindring av Orudis Retard. Blev rekommenderad att pröva Methotrexate. Bältros bröt ut 4 dagar efter första dosen. Hur kommer det sig? Och vad rekommenderar Du härnäst? Mår så dåligt att jag om möjligt vill gå vidare. Tacksam för svar. MVH 

Ulla Lindqvist: Bra att du äntligen fått diagnosen psoriasisartrit. Det är första steget att må bättre. Om du prövat Metotrexate med efterföljande bältros kan din läkare pröva andra mediciner som till exempel Arava, Salazopyrin. Men din basmedicinering skall vara Orudis Retard och mycket träning med stretchingsövningar.

RA+fibromyalgi eller psoriasisartrit?

estrid: Min läkare kan inte riktigt säga om jag har RA+fibromyalgi eller psoriasisartrit (utan hudbesvär). Kan diagnoserna verkligen vara svåra att skilja från varandra? Finns det något specifikt som skiljer sjukdomarna åt? Eller är det enda att vänta och se om hudbesvären börjar?

Ulla Lindqvist: Det har kommit nya kriterier för att ställa diagnosen psoriasisartrit. Om du har förstagradssläktingar (mor, far, syskon, barn) med psoriasis så kan det ge en god vägledning till diagnos. Prata med din läkare om de så kallade CASPAR-kriterierna.

Kan man göra uppehåll i medicinering av PsA?

Gäst77986: Har psoriasisartrit sedan cirka 5 år tillbaka o behandlas med Salazopyrin bland annat. Mår ganska bra för det mesta, med bättre och sämre perioder. Måste jag fortsätta med medicinen framåt, eller kan man göra uppehåll (efter läkarkontakt förstås)

Ulla Lindqvist: Du skall fortsätta med medicinen trots att du mår bra. Salazopyrin skyddar på sikt mot skador på brosk och ben. Om man slutar får man inte tillbaka samma goda effekt.

Torr hud

Lollo: Jag har torr hud som ibland blir till eksem, kan det vara psoriasis?

Ulla Lindqvist: Nej, troligtvis inte. Psoriasis är torrt rött och flagnande.

Kan träning förstöra lederna vid psoriasisartrit?

loppan: Jag har psoriasisartrit och undrar om det förstör mina leder när jag motionerar (crosstraining, lätt styrketräning, promenader) och får ont.

Ulla Lindqvist: Nej! Dina leder förstörs inte av motion och träning även om du får ont. du bygger däremot muskler som skyddar dina leder.