Nyhet | Psoriasis

Stor okunskap om psoriasis

Det finns en betydande okunskap om sjukdomen psoriasis, både hos allmänheten och bland sjukvårdens beslutsfattare. Netdoktor startar nu i samarbete med Psoriasisförbundet kunskapskampanjen www.psoriasiskoll.se för att fler ska känna till psoriasis, dess symtom och komplikationer samt vad sjukdomen innebär för dem som drabbas.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-09-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Synen på psoriasis har förändrats på senare år. Tidigare sågs sjukdomen enbart som en hudåkomma, men i dag är det klarlagt att psoriasis är en systemsjukdom som påverkar många organ i kroppen. Mycket har också hänt inom forskningen kring psoriasis vilket har gett nya effektivare behandlingsmetoder.

– Psoriasis är en av våra vanligaste folksjukdomar och många har en mild form av sjukdomen med begränsad påverkan på huden. Men för dem med allvarligare psoriasis kan hela livssituationen bli starkt negativt påverkad. Det finns också kopplingar till hjärt-kärlsjukdomar och framför allt ledsjukdomen psoriasisartrit (PsA), säger Mona Ståhle, professor i dermatologi vid Karolinska Institutet och Netdoktors expert för kampanjen.

"Den psykiska påverkan vid psoriasis är värst"

Många med psoriasis drabbas av fördomar från sin omgivning. Tarlan Oskooei som medverkar i upplysningskampanjen fick psoriasis när hon var i tioårsåldern. I dag är hon 23 år och kan vittna dels om en evig kamp för att få rätt behandling mot sina symtom, och dels om hur sjukdomen påverkar hela hennes liv på ett negativt sätt.

Annons
Annons

– Den fysiska delen av psoriasis, att det blöder och kliar i huden, är förstås jobbig. Men den psykiska delen är ändå värst. Det har påverkat mitt självförtroende och min självbild och jag är alltid orolig över hur folk jag möter ska reagera. Det blir att man döljer sin hud så mycket det bara går med kläder, säger Tarlan Oskooei.

PsoriasisKoll.se är en helt ny upplysningskampanj från Netdoktor och Psoriasisförbundet. Lär dig mer om riskfaktorer, följdsjukdomar, symtom, behandling och hur det är att leva med psoriasis genom att göra kunskapstestet.

Vad vet du om psoriasis?

Testa dina kunskaper på Psoriasiskoll.se

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons