Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sex års väntan på diagnosen psoriasisartrit (PsA)

Annons

Psoriasisartrit (PsA) är en ledinflammation som drabbar omkring var tredje person med psoriasis. Med en tidig diagnos av PsA är chansen större att man lyckas undvika permanenta skador på lederna. Trots detta är väntan på en diagnos utdragen för många patienter. En ny studie visar att det i snitt tar 6,5 år från det att patienten för första gången söker sjukvård på grund av ledvärk till dess att hen får sin PsA-diagnos: Först 6,1 år innan patienten ens skickas till reumatolog och sedan ytterligare några månader innan diagnosen ställs, rapporterar Dagens Medicin.

– Det var överraskande att tiden till PsA-diagnos var så lång, säger Julia Rockberg, forskare på företaget IMS Health i Stockholm, till tidningen.

Annons
Annons

Ofta ledvärk redan innan första psoriasisdiagnosen

Studien visade också att två av tre patienter hade sökt vård för ledvärk innan de fick sin psoriasisdiagnos. Den holländske reumatologen Kurt de Vlam kallar resultatet för provokativt, eftersom den allmänna uppfattningen är att psoriasis i huden kommer före psoriasis i lederna.

Studien baserades på journaldata från sjukhus, primärvård och nationella hälsoregister och omfattade drygt 380 patienter med psoriasisartrit. Den har finansierats av läkemedelsbolaget Abbvie.

Läs gärna Netdoktors intervju med Carolina Degerkvist som har psoriasisartrit »

Har du psoriasisartrit? Hur snabbt fick du din diagnos? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-07-8 22:40 (9 år sen)

    Jag fick vänta i ca 20 år .... Hade ppp o ledvärk .... men det tog så lång tid .... jag blev remitterad till min nuvaranse hudläkare som kopplade ihop mina symtom och då förstod jag. .........

  • Avatar 2015-06-22 18:55 (9 år sen)

    Första kontakt med vårdcentral mitten 80-tal. Läkaren antog psoriasisatrit. Tyvärr slutade läkaren där och jag fick ingen fortesatt utredning. Imitten 90-tal kom jag till reumatolog på lasarettet som helt ironiserade mig. Tvärstopp. Jag fortsatte att söka hjälp och kom 2010 till en annan reumatolog på lasarettet fick pröva tre olika mediciner som inte hjälpte. 2015 beslutades att jag skulle få börja med Embrel. Reumatologen slarvade med prover för att kunna börja behandlingen. Hen missa att kolla om jag har TBC, vilket jag inte har. I väntan på besked igen fick jag ett insektsbett med en kraftig infektion i armen och fick alltså inte påbörja medicineringen förrän infektion var borta med antibiotika. I samband här flyttade jag till annan ort och blev inskriven på reumatologen där. Stopp igen. Den här reumatologen kunde inte gå på mina journaler från lasarettet jag kom ifrån. Det värsta är att hon tog semester t.o.m juli 2015. Mina problem är att lederna än mer förvärras. Man får ju inte ge upp men det är snudd på att göra det. Jag har alltså sökt hjälp i ca 30 år.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons