Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sämre vård till äldre med psoriasis


Publicerad den: 2016-01-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I en kohort-studie har de svenska forskarna undersökt hur åldrande påverkar tillgången till behandling med moderna läkemedel mot psoriasis.

Resultatet visar att färre äldre patienter behandlas med den relativt nya biologiska behandlingen mot psoriasis. Medicineringen med biologiska läkemedel är mycket dyrare än motsvarande konventionell systembehandling men även effektivare. Forskarna kunde se att patienternas tillgång till behandlingsmetoden minskade för varje år av åldrande.

Tydliga ojämlikheter i vården av psoriasis

– Dessa resultat tyder på att bland patienter som verkar lika på alla viktiga sätt förutom ålder finns stora skillnader i tillgång till biologiska behandlingar, säger Marcus Schmitt-Egenolf som är professor i dermatologi vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och seniorförfattare av artikeln, i ett pressmeddelande.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Han fortsätter:

– Ojämlikheterna i psoriasisvården blir tydliga om vi jämför en mor och hennes dotter och antar att det är en 30-årig generationsskillnad mellan dem. Modern har en tredjedel så stor chans att påbörja en biologisk behandling mot psoriasis som hennes dotter och detta endast på grund av att hon är äldre.

Den ojämna tillgången till moderna behandlingar visar att det finns ett förbättringsbehov inom psoriasisvården, påpekar forskarna bakom studien. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-01-23 22:00 (7 år sen)

    Ja jag tycker all sjukvård bara blir sämre och sämre, min erfarenhet alla fall!

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-22 16:49 (7 år sen)

    Ja det har fått erfara , samtidigt som jag inte får så bra uppföljning på metotextrat som jag haft tidigare. Ny doktor o då ska man tydligenbörja om


Annons