Ojämlik psoriasisvård över landet

Ojämlik psoriasisvård över landet

Långt ifrån alla patienter med psoriasis får tillgång till nya biologiska läkemedel, klimatvård eller kognitiv beteende-behandling. Vården av personer med psoriasis varierar kraftigt över landet. Nu ska Socialstyrelsen ta fram nationella riktlinjer för att göra psoriasisvården mer jämlik.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-01
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De flesta patienter med psoriasis har en lindring form, men för dem med svår psoriasis är det ett stort funktionshinder. Beroende på var i landet patienterna bor kan vården och behandlingen av sjukdomen se väldigt olika ut. För den som bor i rätt landsting kan både klimatvård och de senaste läkemedlen vara en del av psoriasisbehandlingen men på andra håll i landet kan man bli utan.

Nationella riktlinjer kring psoriasisbehandling välkomnas

Hudläkare Liv Eidsmo, vid Karolinska universitetssjukhuset som dagligen träffar och behandlar många patienter med psoriasis, välkomnar riktlinjerna.

– Det betyder konkret att alla sjukvårdsinrättningar har något att förhålla sig till när det gäller behandling av psoriasis. Sedan gäller det att man har ett engagerat ledarskap, men det är ju ingenting som tvingar oengagerade landsting att implementera de riktlinjer som kommer och det är väl lite av ett problem. Där diskuterar ju politikerna mycket om att man ska jämföra vårdresultat över landsting och kanske är det rätt väg att gå.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Margareta Hjert 2016-06-1 17:30 (4 år sen)

    Men vem följer upp alla dessa nationella riktlinjer? Vad händer om de inte följs? Jag kan inte se att tex KOL-vården på något sätt har reagerat på riktlinjerna. Det känns enbart trist att läsa om hur det kunde ha varit.


Annons
Annons
Annons