Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vårdförbundet: Inför guldkort för kroniskt sjuka

Annons

Efter ett långt internationellt arbete antog generalförsamlingen i Världshälsoorganisationen, WHO, en resolution om psoriasis i våras. Därmed blev sjukdomen psoriasis internationellt erkänd som en kronisk, icke-smittsam sjukdom. Erkännandet öppnar för helt nya krav på diagnos, behandling och uppföljning, något som diskuterades under seminariet Vad händer när en sjukdom gör karriär? Hur kan WHO:s erkännande förändra svensk psoriasisvård som arrangerades av Psoriasisförbundet i samverkan med Abbvie och Jansen i Almedalen.

− Det är orimligt att en sjukdom ska behöva kämpa på det sättet för att hamna i rampljuset, sa Roger Molin, samordnare för kronikerstrategin på Socialdepartementet.

Han var en av Almedalsveckans flitigt anlitade debattörer eftersom han företräder inte bara psoriasis utan alla kroniska sjukdomar.

Annons
Annons

− Inte för någon kronisk sjukdom finns behandlingsrekommendationer riktade till och anpassade för primärvården. Detta ska finnas och de behöver vara av checklistekaraktär. Det ska också finnas en patientversion som patienten ska få i sin hand när han eller hon får sin diagnos.

Behandla psoriasis tidigt för minskad risk

Psoriasis är en sjukdom med stark samsjuklighet, bland annat med artrit (PsA) och övervikt. Debattörerna vid seminariet var överens om att det därför är viktigt att behandla psoriasis tidigt och på rätt sätt för att undvika följdsjukdomar. Det kräver ett multidisciplinärt omhändertagande och tillgång till moderna läkemedel. Det här kräver stora resurser, men enligt Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, gäller det att satsa tidigt för att slippa stora kostnader i ett senare skede av ett sjukdomsförlopp. En välskött psoriasissjukdom minskar risken för komplikationer.

− Vi borde införa guldkort till kroniskt sjuka i sjukvården, sa hon.

Psoriasisvården är också ojämlik. Kvinnor får sämre vård än män generellt sett och det finns stora skillnader mellan olika landsting. Sineva Ribeiro påminde om att se hela vårdkedjan och alla aktörers roll.

Annons
Annons

− Vi fastnar väldigt lätt i att prata om landstingens roll. Men glöm inte att vi har 290 kommuner och att de är vårdgivare på specialiserad sjukvård. Särskilt inom äldrevården.

85 procent av kostnaderna i sjukvården är direkt relaterade till kroniska sjukdomar. Det är därför av största vikt att primärvården har tillgång till kunskap. Enligt Roger Molin är lösningen inte nationella riktlinjer eftersom det idag finns sådana för tolv sjukdomar och nu är riktlinjer för multipel skleros (ms) och Parkinsons sjukdom de som är på gång.

− Då har vi fått till 14 nationella riktlinjer på 20 år. Det kommer alltså att ta hundratals år innan alla sjukdomar har en sådan.

Vill du ha guldkort in i vården? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-07-5 10:04 (10 år sen)

    Hade varit underbart med guld kort. är dyrt med alla resor,dr besök, medicin och de är när man sitter på en extremt liten inkomst som sjukskriven med kronisk smärta. Bättre stöd överlag behövs. Även även koll på nivån på sjukkassan för kronisk sjuka borde göras.

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-5 07:04 (10 år sen)

    Det vore bra!

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-4 20:34 (10 år sen)

    Det skulle underlätta väldigt mycket för väldigt många med ett speciellt kort för kroniskt sjuka. Jag har själv en jobbig och eländig sjukdom och det blir gärna dyrt att springa till vården hela tiden...

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-4 16:20 (10 år sen)

    Vore idealiskt m tanke på att jag nu lever m tre kroniska sjukdomar:
    Typ 1 Diabetiker - pumpbehandlad
    Fibromyalgi - kronisk värk 25 timmar om dygnet
    Och nu då även Psoriasis!!!

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-4 15:21 (10 år sen)

    GULD KORT ISTÄLLET FÖR HÖGKOSTNADSSKYDDET

  • Avatar 2014-07-4 11:03 (10 år sen)

    Jag vill ha guldkort eftersom jag lever med smärt illande kronisk sjukdom,hoppas att myndigheterna kan tänka på oss i framtiden.
    Sandra/ 2014-07-04


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons