Nyhet | Psoriasis

Kön spelar roll vid behandling av svår psoriasis


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-29
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Forskare har länge misstänkt att hudsjukdomen i större utsträckning drabbar män och det är också vad forskare vid Umeå universitet och Karolinska institutet nu kommit fram till. Kvinnor har en statistiskt säkerställd lägre andel svår psoriasis.

Studien av könsskillnader för svår psoriasis är baserad på det svenska kvalitetsregistret för systembehandling av psoriasis.

Läs också: Psoriasis - mer än bara en hudsjukdom

Annons
Annons

Färre kvinnor sjuka

Forskarnas analys visade att kvinnorna i studien hade ett signifikant lägre medianvärde av sjukdomen i jämförelse med männen. Att män oftare har svår psoriasis var konsekvent i resultaten för alla åldrar och på alla kroppsdelar förutom huvud.

– De här resultaten visar på behovet av ett genusperspektiv vid behandling av svår psoriasis och dess samsjuklighet, såsom kardiovaskulära sjukdomar och det så kallade metabola syndromet, säger Marcus Schmitt-Egenolf.

Annons
Annons

Läs också: Sämre vård till äldre med psoriasis

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons