Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psoriasis

Forskarnas hopp: Psoriasisartrit (PsA) kan förebyggas i framtiden

Annons

Anne Barton är reumatolog och en av forskarna bakom den senaste upptäckten, som ses som ett genombrott i forskningen kring psoriasis. I framtiden hoppas hon kunna testa patienter med psoriasis för att hitta de som löper hög risk för att utveckla psoriasisartrit (PsA).

– Nästa steg är att utveckla behandlingar som kan förhindra att psoriasisartrit utvecklas hos dessa individer, säger hon i ett pressmeddelande från Psoriasisförbundet.  

Psoriasisartrit drabbar var tredje person med psoriasis

Psoriasisartrit, PsA, är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som kan orsaka mycket lidande hos den som drabbas. En mildare variant av PsA kan drabba bara ett fåtal leder, medan den mer aggressiva varianten av psoriasisartrit ofta drabbar många leder och kan göra dig rörelsehindrad. De flesta som har artrit har även psoriasis på huden. Psoriasisartrit drabbar i dagsläget omkring var tredje person med psoriasis och hittills har det varit okänt vilka dessa patienter är.

Annons
Annons

– Om man genom detta genombrott kan förhindra att människor drabbas av psoriasisartrit i framtiden är det fantastiskt. Vår vision är att alla med denna sjukdom ska kunna leva ett bra liv, säger Psoriasisförbundets ordförande Tina Norgren. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.