Få psoriasispatienter får effektiv vård


Publicerad den: 2015-05-11
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Undersökningen på Psoriasiskoll.se har pågått under 2014 och 2015 och fler än 7 000 personer med psoriasis har deltagit i kunskapskampanjen och delat med sig av sina erfarenheter kring psoriasis. Resultaten visar att en stor del av dagens patienter inte får någon vård, dessutom drabbas många av svåra besvär med lederna vid sidan av sin psoriasis.

– Med vår vision om ett bra liv för alla med psoriasis och psoriasisartrit (PsA) är detta oacceptabelt. Ingen ska idag behöva stå utan vård för en allvarlig kronisk folksjukdom som psoriasis. Psoriasisförbundet vill öka kunskapen om sjukdomens svårighetsgrad och behovet av rätt vård och behandling som sina symptom, säger förbundsordförande Tina Norgren i ett pressmeddelande.

Tanken med kampanjen Psoriasiskoll.se är att förbättra kunskapen om psoriasis, vilket räknas som en systemsjukdom med kopplingar till både Chrons sjukdom och diabetes. Nyligen uppgraderade WHO sin syn på psoriasis, och numera ingår den i gruppen allvarliga, icke smittsamma sjukdomar.

Annons
Annons

Resultaten från undersökningen i Psoriasiskoll.se visar att endast var tredje psoriasispatient är nöjd med sin behandling. En tredjedel får ingen behandling alls, och den resterande tredjedelen är missnöjd med vården som erbjuds. Idag är cirka två till tre procent av befolkningen drabbad av psoriasis, vilket innebär att så många som 80 000-100 000 svenskar lever med obehandlad psoriasis.

Få med psoriasis får träffa specialistläkare

Endast tre av tio som deltog i Netdoktors undersökning säger att de regelbundet träffar en specialistläkare i dermatologi. En majoritet av de med psoriasis har samma behandling som för 10-20 år sedan, en orsak är att man inte känner till nya behandlingsmöjligheter.

– Idag finns det många olika behandlingar mot psoriasis. Man kan åka på klimatvård, äta tabletter, få sprutor, bada, basta, få ljusbehandling eller smörja sig med olika krämer.

Annons
Annons

Upplysningskampanjen visar också på behovet av att vårdpersonalen blir uppdaterad om de senaste årens forskningsrön kring hudsjukdomen psoriasis. Dessutom måste jag slå ett slag för att vi blir fler medlemmar som kan samla in ännu mer pengar till forskning för att utveckla ännu bättre vårdalternativ i framtiden. Förhoppningsvis kommer den världskonferens om psoriasisforskning som äger rum i Stockholm i juli i år att öka kunskapen om sjukdomens svårighetsgrad och behovet av vård och behandling, säger Tina Norgren i pressmeddelandet.

Till Psoriasiskoll.se »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar anna lo tiderman 2015-05-19 21:19 (5 år sen)

    Opererades idag fick höftprotes nr 2. Ortopedkirurgen slår för andra gången fast att det är psoriasisartrit i mina leder ändå besvarar reumatologen hans remiss med ett: nej. Vi tänker inte kalla henne. De har aldrig träffat mig. Jag har även remiss från hudspecialisten men reumatologen svarar: nej, vi tänker inte kalla henneVad har jag gjort för fel? Jag har sjukdomen från båda föräldrar i minst 3 led och min dotter o hennes barn är också drabbade. Nu går det vara nog - vi måste ha rätt till behandling.


Annons
Annons
Annons