Fråga doktorn

Fråga   Hud & hår

Fråga: Samband mellan psoriasis och sarkoidos

Är en 48 årig tjej som när jag var omkring 22 år plötsligt fick små röda kliande utslag över kroppen. På hudkliniken sa det att det var en halsinfektion som orsakat det hela. Problemet var bara att jag hade faktiskt inte varit sjuk alls innan. Jag fick utskrivet en flaska tjära att bada i, cortisonsalvor att smörja med och fick gå och sola på kliniken. Det hade ingen effekt alls. De små utslagen läkte nästan ut helt men det tog sin lilla tid. Det var bara på knä och armbågar som det istället blev större utbredda fjällande fläckar. Genom åren har de här små fläckarna då och då flammat upp igen och det har aldrig varit i samband med någon halsinfektion. Så det verkar som det i mitt fall är något annat som utlöser det hela. Just nu har jag sedan ett halvt år tillbaka återigen ett skov men denna gång verkar det som det inte vill upphöra. Även hårbotten är utsatt. Mina armbågar har fortfarande fjällande områden och det är mycket sällan som de varit helt symptomfria under alla år. Jag gissar att jag har en variant av både guttat och plack varienten. Det känns tröstlöst. Jag vet att det finns de som har det mycket värre. Men jag är verkligen less på att i över 20 års tid dras med de här ömmande ibland såriga armbågar som dagligen måste smörjas och behandlas. Jag kan inte använda cortison mer än i några dagar. Det är så märkligt för först reagerar det med förbättring i ca 1 veckas tid och den blir det värre igen. Men som sagt aldrig riktigt bra. Fick nyligen prova nån D vitaminsalva men det hade ingen effekt alls. Jag undrar lite kring forskningen på området. Vart vänder jag mig om jag är intresserad av att blir försöksperson för nya behandlingsmetoder? Psoriasis är en immunförsvarssjukdom har jag förstått. Min gamle far har en annan immunförsvarssjukdom som heter sarkoidos. Han har haft den i 40 år och den är kronisk. Han har ätit cortison i alla år för detta. Kan det finnas samband? Jag menar genetisk brist i vårt immunförsvar som i min fars fall givit sarkoidos och i mitt fall i huden. Jag är mycket intresserad av att stå forskningen till hjälp för att finna svaret på denna åkomma som så många människor får lida av. Frågan är bara vem är intresserad av att forska?

Svar:

Det finns inget känt samband mellan psoriasis och sarkoidos. Något gemensamt för dig och din fars sjukdom finns inte vad man känner till.

Som du själv skriver har du guttat och plaquepsoriasis. Sambandet mellan streptokocker i hals eller luftvägar och debut eller försämring av guttat psoriasis är välkänt. Man behöver inte ha halsfluss utan det räcker med att man är bärare av bakterien i luftvägarna. Det är inte alls ovanligt att t.ex. alla i en familj smittas av streptokocker men enbart en del av alla i familjen blir sjuka resten bär på bakterien utan symptom och du kanske är en av dem.

Du verkar ha en svårbehandlad form av psoriasis med försämring av cortison. Är det när du minskar på kortisonet som du blir sämre i huden? Det är en vanlig företeelse. Det finns en koppling mellan glutenintolerans och psoriasis. Har du kontrollerat om du har glutenintolerans (sk celiaki) Det kan ge besvärlig hudpsoriasis och om man slutar äta gluten blir man ofta mycket bättre i huden. Någon bot för psoriasis finns inte.

Om du vill vara delaktig i forskningen hör av dig till professor Mona Ståhle på Hudkliniken på Karolinska.

Med vänlig hälsning
Ulla Lindqvist
överläkare och prefekt


Läs mer om psoriais »

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Är ingen behandling av psoriasis eller behandling bättre vad gäller risk för svår covid-19?

2020-06-8 | 08:15

av Enikö Sonkoly

Methotrexat mot psoriasis - symtom på covid-19

2020-06-9 | 11:22

av Enikö Sonkoly

Större risk för komplikationer av covid-19 vid psoriasis och psoriasisartrit?

2020-06-8 | 08:12

av Enikö Sonkoly

När kan jag börja med sprutor för psoriasis igen efter misstänkt covid-19?

2020-06-8 | 08:17

av Enikö Sonkoly

Har inte fått tillbaka svåra psoriasissymptom efter behandlingsstopp - behöver jag inte sprutorna längre?

2020-06-8 | 08:26

av Enikö Sonkoly

Forskning covid-19/coronavirus och psoriasis

2020-06-8 | 08:28

av Enikö Sonkoly

Psoriasis, smärta och trötthet

2020-06-8 | 21:20

av Enikö Sonkoly

Kan jag byta biologisk medicin nu under coronapandemin?

2020-06-8 | 08:38

av Enikö Sonkoly

Sällan infektioner pga överaktivt immunförsvar vid psoriasis?

2020-06-8 | 08:35

av Enikö Sonkoly

Mer utsatt för COVID-19 när jag tar Humira?

2020-06-8 | 21:40

av Enikö Sonkoly

Hur orolig ska jag vara för Corona?

2020-06-7 | 21:19

av Enikö Sonkoly

Otezla för psoriasis - riskgrupp för covid-19?

2020-06-8 | 08:10

av Enikö Sonkoly

Är avokado bra att äta vid psoriasis?

2020-03-31 | 11:07

av Enikö Sonkoly

Varför är salta bad bra vid psoriasis?

2020-03-31 | 08:06

av Enikö Sonkoly

Psoriasis i hårbotten

2020-03-31 | 09:06

av Enikö Sonkoly


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.