Fråga doktorn

Fråga   Hud & hår

Fråga: Psoriasis i hårbotten samt håravfall?

Hej! Min sambo lider av psoriasis i hårbotten, i öronen och ibland även vid ögonbrynen. Han har haft det i ett flertal år och har varit till vårdcentralen för behandling mot det. Men det verkar inte som dom vet så mycket om psoriasis i hårbotten utan att dom gissar sig fram till en lösning. Han har varit dit ca tre/fyra gånger och de två sista gångerna har han fått samma medicin mot besvären. Det hjälper inte alls. Börjar kännas lite hopplöst och kostsamt att gå dit och därför hör jag av mig till er för att kanske få några svar på mina frågor. Jag läste på Internet, huden.se om något som heter avfjällning, det är inget någon läkare sagt till honom att göra. Nu undrar jag vad det är för någonting. Jag ser att på apoteket kan man köpa Decubal men som jag fatta det ska man blanda det med någonting. Så här stod det på huden.se: ”Om det är mycket tjock fjällning i hårbotten, är det väldigt viktigt att hårbotten avfjällas före behandlingen. Det sker med salicyl blandat i en vattenlöslig kräm (Decubal vanligen), som läkaren skriver ut”. Gick in på apoteket och ser där att det finns Decubal att köpa där, är de det dom menar? Läste också att det finns dospipetter med kortisonlösning på till öronen, vart köper vi dessa? Han har mycket svår klåda i hårbotten och fjällar otroligt mycket, ofta bitar av torr hud följer med. Han kliar även i sömnen och när han vaknar är hela kudden fylld med hårbotten bitar. Han är 25år och hans pappa har även lite problem med det, så vi vet i alla fall vad det kommer ifrån. Kan ju skriva ner vad för medel han har provat på: Ketoson shampo, Betnovat, Locoid 0,1%, Elocon 0,1%, Betnovat med neomycin kräm. Just nu testar han på någon som vi såg på apoteket som heter: ACO extra milt schampo för torr hårbotten och ACO mjukgörande hårbottenkur. Har han provat det som finns på marknaden eller har vi missat någonting? Isåfall vad för någonting? Läste nått om att D-vitaminlösning, vad är detta? Eftersom hans hårbotten inte är frisk så undrar jag om det kan påverka hur hans hår växer, han tycker nämligen att han börjar bli lite tunnhårig? Föredrar du att han ska raka sig på huvudet? Blev många frågor väntar nu spänt på ett svar så vi kan gå vidare och förhoppningsvis få bukt på hans jobbiga psoriasis besvär! Tacksam för svar. Hälsningar från Jönköping

Svar:

Hej!
Avfjällning är ofta steg nummer 1 vid behandling av psoriasis i hårbotten. Innan huden är avfjällad kan inte t.ex. kortisonet tränga in i hårbotten. Det går bra att använda vanlig Decubal som avfjällande, Decubal med salicyl kan fås på recept och kan ibland vara lite effektivare. I alla lägen bör man låta krämen sitta i minst ½ timme innan man duschar ur håret. Ofta använder man i håret något av de kortisonpreparat som Du har angett, men alltså först sedan man fått bort det vita fjället. Det kan ibland vara vettigt att använda en fetare beredning av kortisonet (liniment eller kräm) än den vanliga spritlösningen om man har mycket fjäll.

D-vitamin utvärtes - Daivonex - kan också fås på recept, men är lite jobbigare att använda än kortison eftersom man måste använda det dagligen. Schampo brukar inte ha någon effekt vid hårbottenpsoriasis, undantaget möjligen tjärschampo, som ofta kan köpas på hälsokosten. Hårväxten kan möjligen tillfälligt påverkas av psoriasis, men inte på sikt. Det brukar inte krävas att man rakar sig för att få hårbotten fin. Kortisondroppar kan fås på recept och kan vara lämpliga till t.ex. öronen. Det låter väl i alla lägen som att Ni borde få kontakt med specialist - Jönköping har många duktiga hudläkare. En specialist har ofta tillgång till s.k. Buckystrålar, som kan ha god effekt på hårbottenpsoriasis, då "inget annat hjälper".

Vänliga hälsningar Mats Berg överläkare, hudspecialist.


Läs mer om psoriasis »

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Är ingen behandling av psoriasis eller behandling bättre vad gäller risk för svår covid-19?

2020-06-8 | 08:15

av Enikö Sonkoly

Methotrexat mot psoriasis - symtom på covid-19

2020-06-9 | 11:22

av Enikö Sonkoly

Större risk för komplikationer av covid-19 vid psoriasis och psoriasisartrit?

2020-06-8 | 08:12

av Enikö Sonkoly

När kan jag börja med sprutor för psoriasis igen efter misstänkt covid-19?

2020-06-8 | 08:17

av Enikö Sonkoly

Har inte fått tillbaka svåra psoriasissymptom efter behandlingsstopp - behöver jag inte sprutorna längre?

2020-06-8 | 08:26

av Enikö Sonkoly

Forskning covid-19/coronavirus och psoriasis

2020-06-8 | 08:28

av Enikö Sonkoly

Psoriasis, smärta och trötthet

2020-06-8 | 21:20

av Enikö Sonkoly

Kan jag byta biologisk medicin nu under coronapandemin?

2020-06-8 | 08:38

av Enikö Sonkoly

Sällan infektioner pga överaktivt immunförsvar vid psoriasis?

2020-06-8 | 08:35

av Enikö Sonkoly

Mer utsatt för COVID-19 när jag tar Humira?

2020-06-8 | 21:40

av Enikö Sonkoly

Hur orolig ska jag vara för Corona?

2020-06-7 | 21:19

av Enikö Sonkoly

Otezla för psoriasis - riskgrupp för covid-19?

2020-06-8 | 08:10

av Enikö Sonkoly

Är avokado bra att äta vid psoriasis?

2020-03-31 | 11:07

av Enikö Sonkoly

Varför är salta bad bra vid psoriasis?

2020-03-31 | 08:06

av Enikö Sonkoly

Psoriasis i hårbotten

2020-03-31 | 09:06

av Enikö Sonkoly


Annons