Intervju | Psoriasis

Vitaminer vid psoriasis

Annons

De flesta vitaminer kan inte tillverkas (i tillräcklig mängd) i människokroppen och behöver därför tillföras utifrån via mat.

A-vitamin

A-vitamin är till exempel livsnödvändigt för en normal utveckling av hud, slemhinnor och för ett normalt mörkerseendet. Trots att psoriatiker inte har A-vitaminbrist kan en viss effekt ses med mycket höga doser A-vitamin. Det är dock farligt att på egen hand experimetera med höga A-vitamindoser i tabelttform eftersom det i höga doser kan leda till benskörhet eller andra sjukdomar. För gravida kan A-vitaminlika ämnen vara gravt fosterskadande på kvinnor även i form av vanlig mat. Därför rekommenderar man inte gravida kvinnor längre att äta lever (rik på A+D-vitamin).

Men i läkemedelsform kan höga doser A-vitamin påverka patienter med psoriasis positivt. Uttifrån detta har Neotigason&reg (acitretin) forskats fram, som har en god effekt på psoriasis. Det ges i form av kapslar som man tar dagligen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

D-vitamin

D-vitamin bildas normalt i huden under inverkan av dagsljuset (UVB-ljuset). D-vitamin samverkar vid kroppens reglering av kalcium och påverkar även bildandet av hudceller. Det hjälper dock inte att äta ”vanliga” D-vitamintabletter från apotek eller hälsokostbutik, då kroppen styr sin egen kalciumbalans mycket effektivt ändå. Däremot har Daivonex&reg (ett läkemedel med lokalt verkande D-vitamin mot psoriasis) forskats fram.

Mineraler

Mineraler är så kallade spårämnen, dvs de behövs i liten mängd för att kroppen ska fungera på ett optimalt sätt. En normal kost täcker kroppens behov. Teoretiskt skulle man kunna tänka sig att psoriatiker har brist på koppar och zink, men studier har visat på motsatsen. Det saknas också vetenskapliga undersökningar som stärker att höga doser av något speciellt mineral har någon effekt på psoriasis.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis »