Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Psoriasis

Svår psoriasis ökar risken för hjärtinfarkt

Plackpsoriasis och ökad risk för hjärtinfarkt
Annons

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom som kännetecknas av kliande utslag på huden. Sjukdomen psoriasis delas in i flera olika former, varav de flesta patienter har plackpsoriasis som karaktäriseras av fjällande och rodnande hudutslag.

Ungefär 25 procent av alla psoriasispatienter lider av svåra till måttliga former av sjukdomen vilket betyder att utslagen täcker större delen av kroppen. Utåt sett syns plackpsoriasis som hudutslag men även fler organ påverkas av sjukdomen. Patienter med svåra former av psoriasis har ökad risk för exempelvis typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärtinfarkt. En anledning kan vara att psoriasis leder till ett stort inflammationspåslag i kroppen, påpekar Mona Ståhle som är överläkare och professor vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.

– Antalet aktiva immunceller är fler och det sker en större frisättning av så kallade cytokiner.

Annons
Annons

Hon fortsätter:

– Vid psoriasis finns också en viss ökad risk att utveckla inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Sannolikt beroende på överlappande genetik, säger Mona Ståhle.

Det är fortfarande okänt vad som orsakar psoriasis, men de allra flesta drabbas i unga år. Ungefär hälften får sjukdomen innan 25 års ålder.

Finns många behandlingar vid psoriasis

Psoriasis ärvs i hög grad och vem som drabbas beror både på gener och miljöfaktorer. Sjukdomen behandlas först och främst med lokalbehandling eller ljusterapi, men det är också viktigt med livsstilsråd som rökstopp. Vissa patienter måste också äta en hälsosammare kost. Men de som lider av svår psoriasis behöver många gånger även behandlas med tabletter eller injektionsbehandlingar, så kallade biologiska läkemedel. Många av dessa preparat minskar aktiviteten hos immunförsvarets celler.

Annons
Annons

– Genom att blockera deras effekt bryts inflammationsprocessen och därmed bildas inte psoriasisplacken i lika hög grad, säger Mona Ståhle.

Hon påpekar att det finns ett stort urval av terapier och därmed är förutsättningarna goda att varje enskild patient hittar en fungerande behandling.

– Idag är det alltför många som går obehandlade. Men nuförtiden kan nästan alla psoriasispatienter erbjudas en individuell behandling eftersom dagens läkare har så många alternativ att välja bland.

Viktigt med regelbundna kontroller

Många forskningsstudier visar att psoriasis är en allvarlig och komplex sjukdom. Den som drabbas av sjukdomen har ökad risk för både hjärtinfarkt och stroke. Dessvärre känner inte alla läkare till sambandet mellan psoriasis och kärlsjukdom, menar Mona Ståhle.

– Jag skulle inte säga att kopplingen är välkänd inom professionen - trots att kunskapen har funnits i många år. Det är helt enkelt svårt att få ut informationen till läkarna.

Eftersom psoriasis ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar är det viktigt att patienterna undersöks regelbundet för sådana riskfaktorer. Men också där brister det på många av landets kliniker, påpekar Mona Ståhle.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det är lite si och så med det Jag skulle säga att dermatologer kontrollerar sina psoriasispatienter i högre grad jämfört med andra grupper av läkare, exempelvis allmänläkare. Något som är förståeligt men det vore värdefullt om kunskapen ökade hos allmänläkare eftersom många psoriasispatienter inte når dermatologisk specialistvård.

Läs fler artiklar om psoriasis:

Nisse har psoriasis - accepterar sjukdomen nu 

Bra behandling underlättar vid psoriasis 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons