Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ställs diagnosen psoriasisartrit

Annons

I maj 2014 lyfte Världshälsoorganisationen (WHO) upp psoriasis på sin lista över icke smittsamma kroniska systemsjukdomar. Med systemsjukdom menas att en sjukdom drabbar flera olika organ i kroppen – som i det här fallet, inte enbart huden som man tidigare trodde. Hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, övervikt, och inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns eller ulcerös kolit är några exempel på sjukdomar som drabbar psoriasispatienter i högre utsträckning än andra. Men förutom hudbesvären är ledvärk det vanligaste problemet bland personer med psoriasis. Och trots att läkarkåren numera väl känner till denna koppling är psoriasisartrit inte en helt enkel diagnos att ställa.

– Många patienter hamnar mellan stolarna och får inte rätt diagnos, eftersom vi har en för snäv bild av vad psoriasis innebär. Jag får ofta höra av andra läkare att det inte är några problem att diagnosticera psoriasisartrit, men det är faktiskt inte så självklart, säger Ulla Lindqvist, docent i reumatologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.  

En av tio får psoriasisartrit före hudsymtom

Vanligast är att man först får psoriasissymtom i huden, men ungefär en av tio drabbas istället av ledsjukdomen först, vilket kan försvåra diagnosticeringen. För att fler ska få rätt diagnos och därmed också rätt hjälp har ett antal kriterier för diagnosticering av psoriasisartrit tagits fram, de så kallade CASPAR-kriterierna (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis). För att få diagnosen psoriasisartrit ska man först och främst ha en fastställd inflammatorisk ledsjukdom. Därefter ska man även uppfylla minst tre av följande kriterier:

Annons
Annons

Nagelförändringar: Små hål eller gropar på nageln, naglar som lossnar framtill. Naglarna kan också vara missfärgade, förtjockade eller ojämna.

Blodprov som visar negativ reumatoid faktor: För att inte förväxla ledbesvären med reumatism (reumatoid artrit) tas ett blodprov. En negativ reumatoid faktor innebär att man inte har de antikroppar i blodet som reumatiker har, och reumatism kan därmed uteslutas.

Daktylit: Svullna tår eller fingrar, ”korvfingrar”.

Röntgen som visar nybildning av ben: Samtidigt som man kan se att benet bryts ner brukar man även kunna se nybildning av ben – på fel ställen – om man har psoriasisartrit.

Annons
Annons

Psoriasis, antingen hos dig själv eller i din familj: Har du redan psoriasis krävs bara ett av övriga kriterier i listan för att få diagnosen – men det är alltså möjligt att ha psoriasisartrit utan att ha psoriasis.

Psoriasisartrit lätt att förväxla

Förutom reumatism kan psoriasisartrit även likna gikt, fibromyalgi och artros.

– Patienter som just fått psoriasisartrit har lika stor smärta som de som har exempelvis reumatoid artrit, reumatism. Men de behandlingar som funkar mot reumatoid artrit hjälper inte mot psoriasisartrit. Därför är det viktigt att få rätt diagnos, säger Ulla Lindqvist.

Kanske har klassificeringen av psoriasis som systemsjukdom gjort att fler har fått upp ögonen för psoriasisartrit, för Ulla Lindqvist tycker sig se ett ökat patientflöde.     

– Det kommer bara fler och fler remisser för att utreda psoriasisartrit hela tiden, säger hon.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kerstin 2022-03-10 05:15 (2 år sen)

  Bra artiklar. Har haft psoriassis i skov sen 1965. Har även fått lite psoriassisartrit och daktylit på fötterna i ett skov 2021 i 3 månader. Detta kom efter bältrosvaccination av äldre modell. Problem att få hjälp men det som hjälpt mina tår är att inpacka dem i stor aloe vera och dra plastpåse över. Min psoriassis hudutslag har varit lindrigt och fungerat med att sola och mjukgörande salvor. Har 5 barn och varit helt besvärsfri under graviditeter och amning. Flyttade till Åland 1987 och 2021 när jag fick skov i fötterna fanns det dålig kunskap och förståelse. Är helt bra efter april 2021. I 3 månader kunde jag bara sitta då inga skor passade.

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-2 09:30 (6 år sen)

  Ja, jag har psoriasis utslag sedan 12års ålder. Utslagen försvann när jag var 40år men har ibland problem med svullna tår, har även psoriasis på tånaglar. Jag har värk i leder med en inflammatorisk känsla i kroppen som går i skov.

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-15 19:43 (7 år sen)

  Hej!
  Jag har i flera år försökt få en remiss till reumatolog. Nyss fick jag avslag, måste först ta ett nytt blodprov
  Kan man se att det ÄR Psoriasisatrit med ett blodprov?

 • Avatar Tidigare användare 2017-01-15 09:48 (7 år sen)

  Med tanke på denna text så är det psoriasisatrit som jag har. 1 inga ra faktor på blodprov, 2 har haft psoriasisutslag. svullna fingrar.
  Så min övervikt kan alltsåochså ha med psoriasisen att göra enligt texten.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.