Intresseområden sparade.
Intervju | Psoriasis

Psoriasisbehandlingen blir en del av livet


Publicerad den: 2008-10-02

Annons

– Jag har haft psoriasis i 20 år. För mig har behandlingen blivit en del av veckorutinerna. Det är lika naturligt som allt annat jag gör, säger Lennart Östman.

Han tycker egentligen inte att sjukdomen psoriasis påverkar hans liv särskilt mycket. Möjligen dammsuger och städar han mer, hudflagorna som lossnar från fläckarna kräver det. Periodvis är han heller inte särskilt pigg på att gå i shorts och kortärmat.

– Men det handlar om att välja själv. Jag väljer att inte utsätta mig för blickar om jag känner att jag inte vill det. Men jag ser inte mig själv som något offer för den skull. Det är ett val jag gör, säger Lennart Östman.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

När det gäller de nya forskningsrönen tycker han att det är bra att känna till riskerna med psoriasis.

– Jag har svår psoriasis och befinner mig alltså i riskzonen. Då är det också viktigt att veta det. Det gör mig än mer motiverad att sköta behandlingen för att om möjligt förhindra att drabbas av andra sjukdomar. Jag hoppas också att man i samhället tar forskningen på allvar och ser till att det finns slutenvårdsplatser och bra behandling för dem som behöver det, säger Lennart Östman. 

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu