Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bra behandling underlättar vid psoriasis


Publicerad den: 2014-10-20
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

Alla hanterar beskedet om en psoriasisdiagnos på olika sätt. Vissa tar sjukdomen med ro medan andra mår psykiskt dåligt av sin psoriasis.

– Därför är det viktigt att man pratar med sin doktor om hur man känner sig. Hur du mår psykiskt kan ha avgörande betydelse för vilken behandling man väljer. Ett stort psykologiskt lidande kan motivera en tuffare behandling, säger Albert Duvetorp, hudläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Psoriasis börjar oftast med fjällande utslag

Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar ett par procent av befolkningen. Vanligast är att man först får fjällande, röda hudutslag på väl avgränsade områden. Omkring tre av tio psoriasispatienter har också problem med svullna leder (psoriasisartrit, PsA).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Har man en mer uttalad psoriasis löper man också en större risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar och åldersdiabetes (diabetes typ 2). Det är alltså viktigt för patienter med psoriasis att försöka leva ett aktivt och hälsosamt liv, men det gäller egentligen alla - inte bara patienter med psoriasis.

Psoriasis ökar risken för andra sjukdomar

Runt var tionde psoriasispatient får även tarmsjukdomar som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Psoriasis går i skov, vilket innebär att perioder när man kan vara i princip symtomfri varvas med perioder när man har större problem – men botad blir man aldrig.

– Det finns ju många sjukdomar som inte går att bota och det är inte något unikt för psoriasis. Man får fokusera på det faktum att det numera finns bra behandling som lindrar besvären.

Annons
Annons

Behandling av psoriasis

Vanligast är att man behandlar psoriasis utvärtes med krämer.

– Ibland kan man lägga till ljusbehandling när krämerna inte har tillräcklig effekt. Har man svårare psoriasis kan det också bli aktuellt med tablettbehandling eller sprutor, säger Albert Duvetorp.

Varför vissa drabbas av psoriasis och andra inte är fortfarande inte klarlagt, men man vet att arvet spelar stor roll. Men man kan själv minska risken för att drabbas av psoriasis genom att bland annat undvika övervikt, rökning, för mycket alkohol och stress.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2016-10-2 17:09 (6 år sen)

  Jag tappade hoppet ett tag...dom salvor och behandling som jag fick av läkare fungerade inte och jag antar att jag inte är ensam. Jag var beredd att "kasta in handuken" och låta bli att kämpa vidare. Det är ju bara några fläckar i hårbotten och på armbågen. Problemet blev att det började komma fler och fler fläckar efter tag så var det på händer mm och var outhärdligt ...jag tänkte: att jag kan inte låta psoriasis få vinna över mig och begränsa mig i livet för att jag hade successivt märkt att jag mådde allt sämre psykiskt och undvek omklädes rummen och allmänna duschar och stark ångest när vår och sommar kom. Jag tappade ett tag fokus och glädje för livet. Vändpunkten kom när jag började aktivt leta efter alternativa behandlingar utan kortison mm och slippa att vara i händerna på en läkare som inte gjorde uppföljning och inte verka bry sig. Jag tog kontroll själv. Jag hittade sidan psoriashjälpen där det kändes som att dom hade liknade erfarenheter och många produkter som dom hade testat och hade fungerat bra. Jag provade olika krämer som fungerade mycket bra och skickade efter en UVB ljusbehandling maskin, då den med ljuskammen passade mina problem i hårbotten väldigt bra. Jag kombinerade med några salvor och även peeling för händer och fötter. Idag har mycket bättre kontroll över mina utslag och jag har inte alls lika mycket och jag har också lärt mig att stressa ner en hel del.

 • Avatar Tidigare användare 2014-10-29 09:17 (8 år sen)

  rjade med ledbesvär. Har högt sänka som ligger ibland på 70 och ibland på 50.
  Jag har medicin methrotexat 6 till ibland 8 tabl i vecka.
  Min fråga är att om sjukdomen är aktiv kan man behandlas med biologiska mediciner eller måste sjukdomen lugna ner sig föratt inte få biverkningar av mediciner ?
  Tack för svaret

 • Avatar 2014-10-22 13:03 (8 år sen)

  Vad innehåller tabletterna och sprutorna.. har hört att det är cellgifter, stämmer det verkligen. min Sambo har riktigt svår psoriasis nästan heltäckt på hela kroppen utan en del på ryggen, ansikte, händer o fötter.
  Men han är svår att få iväg till läkare.
  Vad gör jag som tycker att han borde ta ett besök dit, men han vill inte ta tabletter eller sprutor. han håller sig till bad och salvor.


Annons