Behandling | Psoriasis

Lokalbehandling av psoriasis - idag

Annons

Avfjällning

Sedan lång tid tillbaka har man upptäckt vikten av att, innan aktiv behandling ges, bli av med de fastsittande tjocka fjällen på huden – annars är det som att hälla vatten på en gås, det rinner bara av. Därför startar egentligen all behandling med fet kräm eller olja som mjukar upp fjällen, så att de lättare lossnar vid dusch, bad eller bastubad. Ibland innehåller krämen/salvan/oljan salicylsyra, mjölksyra eller propylenglykol för att ge ännu bättre avfjällande effekt. Enklast är att smörja in detta till natten och tvätta av på morgonen. Detta har bara en förberedande - och ingen läkande - effekt. Ett tips vid urtvättningen av hårbotten är att massera in hårschampot i det torra håret, sen fuktar man håret, då är fettet i krämen/oljan mycket enklare att tvätta ur.

Kortison

Kortison är ett naturligt och kroppseget hormon som bildas i binjurarna. Detta hormon isolerades första gången 1936 och användes kliniskt första gången 1949 mot ledgångsreumatism. Kortisonkrämer har funnits sedan 1951 (hydrokortison) och de efterföljande och ”starkare” kortisonmolekylerna används mycket för behandling av olika hudsjukdomar, inklusive psoriasis. Kortison har oftast en snabb effekt, men psoriasis har en tendens att komma tillbaka när man slutar med behandlingen. Vid behandlingen mot psoriasis används oftast en stark kortisonkräm (t.ex. Betnovat&reg eller Elocon&reg) enligt ett schema: dagligen i början, med successiv utglesning av applikationerna, därefter underhållsbehandling två gånger i veckan. Man ska undvika daglig insmörjning under många veckor i sträck, därför man då får en successivt avtagande effekt.

D-vitamin


Att D-vitamin kan vara effektivt mot psoriasis upptäcktes av en tillfällighet 1985 vid behandling av en patient med osteoporos (benskörhet) med D-vitaminkapslar. Patientens psoriasis blev mycket bättre av tio veckors behandling, vilket rapporterades vetenskapligt. Utifrån detta har D-vitaminlika läkemedel utvecklats, varefter Daivonex&reg blivit ett registrerat läkemedel sedan 1992. Daivonex&reg har nu blivit ett förstahandsval för behandlingen av vanlig plack-psoriasis. Det används en till två gånger dagligen och kan kombineras med kortisonkräm eller ljusbehandling. Det finns även sedan något år tillbaka Daivobet&reg, som innebär en kombination av Daivonex&reg och kortison i samma tub.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Övrigt

Även en A-vitamingel (Zorac&reg) finns på marknanden, dock avregistrerades den nyligen i Sverige. Även i speciella fall kan Protopic&reg (lokalt immundämpande salva) vara ett alternativ vid besvär psoriasis i ansiktet och hudvecken, men den fungerar tyvärr dåligt på kroppen i övrigt, inklusive händer och fötter vid psoriasis.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis »