Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Psoriasis

Framtiden inom psoriasisbehandling

För trettio år sedan kunde en psoriasisdiagnos i värsta fall innebära långvariga sjukhusvistelser. Idag är många patienter, även med svår psoriasis, i princip utan besvär. Men trots den snabba utvecklingen är Mona Ståhle, som forskar kring psoriasis, långt ifrån nöjd. Hon hoppas att ett vanligt blodprov ska kunna förutsäga framtida besvär.

Annons

 – Det är en gigantisk skillnad mellan den tidens  behandlingar och dagens. Det var mycket  tuffare att få en psoriasisdiagnos på åttiotalet. Vi  kan fortfarande inte bota psoriasis, men idag kan  vi 

lova våra patienter god hjälp. Med rätt  behandling kan vi numera se helt otroliga  effekter, även på patienter med väldigt svår  sjukdom, säger professorn Mona Ståhle.

Man räknar med att runt 3-4 procent av Sveriges befolkning har psoriasis, vilket gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar. Det kan dock finnas ett mörkertal eftersom vissa har så små problem att de inte uppsöker sjukvården. Tidigare sågs sjukdomen som enbart en hudsjukdom, men numera vet man att den påverkar hela kroppen. Om man har svår psoriasis kan man lättare drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, och ledbesvär i någon omfattning drabbar upp till var tredje person med psoriasis.

Annons
Annons

Har hittat riskgener för allvarlig psoriasis

I snart femton år har Mona Ståhle och hennes forskarkollegor samlat in patientmaterial och gjort olika tester för att försöka hitta vilka gener eller markörer som orsakar psoriasis. De har upptäckt att vissa kombinationer av arvsanlag skulle kunna ge större risk för allvarlig psoriasis, även om de har mycket kvar att undersöka. Men ambitionerna är ännu högre ställda. 

– Idag bygger alla psoriasisdiagnoser på att en läkare känner igen vad han eller hon ser med ögonen. Vi skulle önska att man istället kunde ta ett enkelt blodprov för att ställa diagnos. Då skulle vi kanske kunna se sannolikheten för att patienten får en mild eller svår variant av sjukdomen. Det skulle dels göra det lättare för patienten att förbereda sig mentalt, dels skulle vi i svåra fall kunna sätta in rätt behandling tidigt. Tidig behandling gör stor skillnad för patienten och kan eventuellt förhindra att ledsjukdom bryter ut.

Nya rön: Psoriasis kan gå tillbaka av sig självt

Mona Ståhle och hennes kollegor har också tittat på hur psoriasis utvecklas över tid. I forskningsprojektet ingår bland annat 700 patienter som har varit med ända sedan de fick sin diagnos och som nu varit med i studien i minst tio år. Även om inte studien är avslutad ännu är några preliminära data särskilt intressanta.

 

Annons
Annons

– Trots att psoriasis räknas som en kronisk sjukdom har vi sett att vissa former av psoriasis, så kallad guttat eller droppformad psoriasis, faktiskt kan gå tillbaka spontant. Det kan vara så att en person haft psoriasis en enda gång och sedan aldrig mer – i alla fall inte under den tidsperiod som vi har följt patienterna.

Nu vill Mona Ståhle förstå vad som skiljer dessa patienter från de som får kronisk sjukdom genom att titta på deras genetiska bakgrund i detalj.

– De här preliminära resultaten är så klart positiva för patienten, och det skulle vara skönt att kunna säga till en patient att ”det här kommer nog att läka ut”. Men de flesta har fortfarande en kronisk sjukdom så det allra viktigaste är att vi fortsätter utveckla läkemedel och behandlingar. Ett botemedel mot psoriasis kan jag inte riktigt föreställa mig, men jag hoppas och tror att man i framtiden kommer kunna kontrollera sjukdomen utan att patienten drabbas av biverkningar.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.