Intresseområden sparade.
Behandling | Psoriasis

Biologiska läkemedel vid psoriasis


Publicerad den: 2010-11-15
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Annons

För att förstärka eller ändra det nya, tilltänkta läkemedlets effekt, kan man kemiskt modifiera grundstrukturen något. Numera finns det även så kallade fusionsproteiner, vilket innebär att man kopplar ihop två kroppsegna ämnen med varandra för att uppnå en önskad effekt eller för att öka dess ”livslängd” i kroppen. Dessa läkemedel mot psoriasis (och ofta även mot olika reumatiska sjukdomar) har en specifik effekt på kroppens aktiverade immunsystem och blockerar eller hämmar något steg som underhåller uppkomsten av psoriasis. Fyra preparat är godkända i Sverige för behandling av hudpsoriasis (Enbrel®, Remicade®, Humira® och Stelara®).

Dessa läkemedel som grupp är vanligen inte bättre än redan använda systempreparat som Methotrexate®, Neotigason® eller Sandimmun®. De kan dock, för vissa svårt sjuka psoriatiker, vara ett alternativ när annan behandling inte fungerar, men de är inget förstahandsval. Inget av de nya preparaten har visats kunna bota psoriasis, utan sjukdomen kommer tillbaka när man slutar med behandlingen.

Då dessa nya biologiska läkemedel är uppbyggda av stora molekyler/proteiner kan de inte tas som tabletter eller kapslar, utan måste tillföras kroppen i form av en injektion i magen (subkutant), i lårmuskulaturen (intramuskulärt) eller som ett dropp rakt in i blodomloppet (intravenöst). Detta försvårar delvis behandlingen och kan ge problem för patienter och för ovan sjukvårdspersonal. Dessutom kostar behandlingen omkring 100 000 kr per år och patient, vilket också begränsar användandet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Den ena gruppen kallas TNF-alfa-hämmare. Vid psoriasis och vid psoriasisartrit producerar kroppen ett överskott av proteinet TNF-alfa, som är ett signalämne inom immunsystemet som håller inflammationen aktiv i både hud och leder. Hämmar man effekten av detta protein, så lugnar sig både hud- och ledbesvären. Dessa läkemedel har sedan 1993 använts mot äkta ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) med god effekt. Det finns i dagsläget tre läkemedel registrerade på den svenska marknaden för diagnoserna psoriasis och psoriasisartrit: Enbrel®, Remicade® och Humira®.

Den andra gruppen av biologiska läkemedel är IL-12/IL-23 hämmare, som är en senare typ av läkemedel mot psoriasis. Proteinerna IL-12 (Interleukin 12) och IL-23 är en del av immunsystemets aktivering vid psoriasis och håller den immunologiska reaktionen igång både i huden och i lederna. Det enda läkemedlet i denna grupp just nu är Stelara, med indikationen medelsvår till svår plackpsoriasis.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »