Behandling | Psoriasis

Behandling vid psoriasisartrit

Annons

NSAID

Många har nytta av så kallade icke-sterioda antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som t.ex. Ipren&reg, Naproxen&reg och Voltaren&reg. Dessa medel syftar till att lindra inflammationen och värken i och runt lederna samt minska stelheten.

Kortisoninjektioner

Kortisoninjektioner i en drabbad led är en mycket viktig behandlingsform. Denna behandling är bra när enstaka leder är angripna eller som ett komplement till annan behandling.

Funktionsbehandling

Har man psoriasisartrit är det viktigt att hålla sig i form och träna muskler och leder på ett skonsamt sätt utan att överbelasta lederna. Sjukgymnast och arbetsterapeut spelar en mycket viktig roll vid behandlingen av psoriasisartrit, då de ger smärt- och funktionsbehandling och även kan utprova hjälpmedel och ledskydd, för att patienten lättare ska klara vardagliga uppgifter.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Antireumatiska medel

Vid aktiv ledinflammation, när NSAID:s inte har tillräcklig effekt, brukar man använda läkemedel med bromsande effekt på immunsystemet. Det kan vara sulfapreparatet Salazopyrin&reg, malariamedlen Klorokinfosfat&reg och Plaquenil&reg, cellhämmande medel som Methotrexate&reg eller immundämpande Sandimmun&reg. Dessa medel förbättrar inte bara ledbesvären, utan många gånger även psoriasisförändringarna i huden (förutom malariamedlen som kan ge en hudförsämring).

Under sista året har även biologiska läkemedel tillkommit, de s.k. TNF-alfa-hämmarna, nämligen Enbrel&reg och Remicade&reg. Dessa nya läkemedel hämmar specifikt den inflammatoriska aktiviteten genom att fånga upp överskott av proteinet TNF-alfa, vilket är involverad i inflammationen både i huden och vid ledbesvären.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Läs mer om psoriasisartrit på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskoder för psoriasisdiagnoser »