Behandling | Psoriasis

Behandling vid psoriasisartrit

Annons

NSAID

Många har nytta av så kallade icke-sterioda antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som t.ex. Ipren&reg, Naproxen&reg och Voltaren&reg. Dessa medel syftar till att lindra inflammationen och värken i och runt lederna samt minska stelheten.

Kortisoninjektioner

Kortisoninjektioner i en drabbad led är en mycket viktig behandlingsform. Denna behandling är bra när enstaka leder är angripna eller som ett komplement till annan behandling.

Delta i webbinarium på psoriasisdagen: Vad innebär de nationella riktlinjerna för dig som patient?

Funktionsbehandling

Har man psoriasisartrit är det viktigt att hålla sig i form och träna muskler och leder på ett skonsamt sätt utan att överbelasta lederna. Sjukgymnast och arbetsterapeut spelar en mycket viktig roll vid behandlingen av psoriasisartrit, då de ger smärt- och funktionsbehandling och även kan utprova hjälpmedel och ledskydd, för att patienten lättare ska klara vardagliga uppgifter.

Annons
Annons

Antireumatiska medel

Vid aktiv ledinflammation, när NSAID:s inte har tillräcklig effekt, brukar man använda läkemedel med bromsande effekt på immunsystemet. Det kan vara sulfapreparatet Salazopyrin&reg, malariamedlen Klorokinfosfat&reg och Plaquenil&reg, cellhämmande medel som Methotrexate&reg eller immundämpande Sandimmun&reg. Dessa medel förbättrar inte bara ledbesvären, utan många gånger även psoriasisförändringarna i huden (förutom malariamedlen som kan ge en hudförsämring).

Under sista året har även biologiska läkemedel tillkommit, de s.k. TNF-alfa-hämmarna, nämligen Enbrel&reg och Remicade&reg. Dessa nya läkemedel hämmar specifikt den inflammatoriska aktiviteten genom att fånga upp överskott av proteinet TNF-alfa, vilket är involverad i inflammationen både i huden och vid ledbesvären.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Läs mer om psoriasisartrit på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskoder för psoriasisdiagnoser »

Annons
Annons
Annons