Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att bilda familj när man har psoriasis

Annons

– Jag och min tjej har pratat om att skaffa barn ganska länge. Jag har alltid velat ha barn, men jag bär på en enorm sorg och rädsla för att min sjukdom ska gå i arv. Å andra sidan vill jag inte heller vara en bromskloss för min sambos önskan om att bli förälder, säger han.

 

Skuldkänslor av att föra vidare psoriasis

Love fick sin diagnos för tre år sedan. Han har plackpsoriasis med många svidande sår på kroppen och nyligen fick han veta att han även har annalkande psoriasisartrit. Varje morgon vaknar han med värk i lederna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

 

– Det känns som att jag ständigt har växtvärk. Utslagen kliar och jag kan känna mig väldigt nedstämd i perioder. Men på det stora hela är jag ändå hoppfull och med ny forskning tänker jag att det bara kan bli bättre. Jag har accepterat min sjukdom, fast jag hoppas givetvis ändå att det en dag ska komma ett botemedel.

 

Annons
Annons

Om en förälder har psoriasis är sannolikheten för att också barnet ska få sjukdomen runt 20 procent. Skulle båda föräldrarna ha psoriasis ökar ärftligheten till omkring 80 procent. Även om Love för det mesta kan hålla humöret uppe och stå ut med besvären för egen del är han inte lika säker på om han skulle stå ut med skuldkänslorna av att ha fört vidare en kronisk sjukdom till sitt barn.

 

– Jag skulle ha otroligt dåligt samvete om mitt barn fick psoriasis. ”Varför har jag gett dig det här?” Jag skulle förstås älska barnet helt och fullt, till hundra procent. Men skräcken är att ledvärken ska gå i arv. Sår kan man leva med, men ett konstant obehag i lederna är inget jag önskar någon.

 

Erfarenheten gör det enklare att stötta

Samtidigt tror Love att han, om någon, skulle kunna stötta ett barn med psoriasis på rätt sätt.

 

– Jag vet ju att tidig behandling ger bättre effekt på längre sikt, så jag skulle verkligen pusha för att barnet får rätt vård med en gång. Min flickvän är också väldigt stöttande och menar att vi vet hur vi skulle ta hand om ett barn med psoriasis. Och så är hon positiv och fokuserar på att chansen att få ett friskt barn ändå är väldigt stor.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-07-8 10:54 (7 år sen)

  Hej! Jag har också tänkt en del på detta. Samtidigt är det inte rätt att man själv ska ta bort en sådan stor möjlighet i sitt liv. Andra människor har ju också sjukdomar som sprids i släkten, även om de kanske inte är lika synliga på kroppen. Bara för att man har psoriasis ska man kunna få barn. Det var ju någon som skapade dig.

 • Avatar 2014-12-22 23:54 (8 år sen)

  Hej!

  Man skall leva i nuet och inte vara orolig over vad eventuellt skall
  hända framledes eftersom man inte kan styra. Kom ihåg att det är
  mycket annat än bara ärftlighet som spelar roll som t.ex. näring,
  gifter som man utsättes för, miljö o.s.v.
  Ta vara på de bra stunder som finns. Problem är till för att övervinnas
  Och då växer. Ät förnuftigt och lev sunt.


Annons