Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Annelie har psoriasis: Ledvärken är värst

Annons

– Det är inte särskilt kul att visa upp sig med flagande hud och sårskorpor, men psoriasisartriten som ingen kan se är det som verkligen är jobbigt.

Annelie hade länge haft problem med torr hy och fjällande hårbotten, men de allvarligare problemen kom efter att hon fått sitt första barn för tio år sedan. Psoriasis kan utlösas av fysisk eller psykisk stress och i Annelies fall var det antagligen förlossningen som triggade igång hennes psoriasis. Ledvärken kan hon inte minnas att hon någonsin har varit utan.

– Vissa morgnar kan jag nästan inte ta mig ur sängen och jag äter en sorts morfin varje dag för att jag ska orka röra mig. Och jag måste ständigt planera min vardag – för om jag är väldigt fysiskt aktiv en dag vet jag att jag kommer få betala för det dagen efter.

Annons
Annons

"Ryggen är som en enda stor sårskorpa"

Annelie har psoriasisfläckar över stora delar av kroppen, men är glad över att hon har minst hudbesvär på de områden som syns mest; ansikte, händer och underarmar. Istället är det ryggen som är värst drabbad.

– Den är som en enda stor sårskorpa. Det gör inte ont, men det kliar så att jag får lust att skrika rakt ut ibland. Jag använder gafflar och allt möjligt för att komma åt att klia. 

Annons
Annons

För Annelie känns hennes psoriasis ofta socialt begränsande. Hon undviker att åka till stranden om somrarna och går klädd i hellånga tights för att slippa blickarna och frågorna.

– Fast jag tror egentligen att det handlar mer om min egen självkänsla än om att folk verkligen stirrar. Men jag tror att många kan uppleva psoriasis som äckligt, vilket kan vara knäckande för självförtroendet. Jag borstar hela tiden av hudflagor från axlarna för att folk inte ska tro att jag har mjäll och jag väljer mörka kläder för att det inte ska synas om en sårskorpa går sönder och börjar blöda. Jag önskar att folk förstod att vi med psoriasis gör allt vi kan för att vår sjukdom inte ska synas, men hur mycket vi än smörjer och solar kommer det ändå alltid synas till viss del.

Har accepterat sin psoriasis

Men trots problemen med psoriasis försöker Annelie hålla humöret uppe.

– Det finns människor som dör av sina sjukdomar – det gör inte jag. Ibland frågar folk mig hur jag orkar. Men vad ska jag göra då? Jag kan ju inte bara ligga kvar i sängen. Jag har ju man och barn och ett företag att ta hand om. Man får försöka acceptera sin psoriasis och göra så mycket man kan utifrån sina egna förutsättningar.

Vill du testa dina kunskaper om psoriasis? Gör vårt test på Psoriasiskoll!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-03-18 16:39 (5 år sen)

  Vad jag har förstått så är helhetshälsan viktig Mat och dryck har påverkat mig långsiktigt ... Jag har blivit mycket bättre med naturliga tillskott kombineras med en näringsriktig kost, motion och en i övrigt hälsosam livsstil. Många forskare hävdar att gurkmejans har en bra antiinflamtorisk effekt och är lika stark som konventionell antiinflammatorisk medicin, vilket jag tycker att kan stämma men även med nyponpulver, Chaga, Chlorella mm.
  Ovanstående har varit bra komplement för min hälsa, vilket även har påverka min hud positivt. Psoriasishjälpen har många bra produkter som jag har använt. länk : https://butik.psoriasishjalpen.se/kost-mm/

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-3 00:34 (9 år sen)

  Jag fick höra av en bekant i dag att man kan ha invärtes psoriasis som påverkar hela kroppen. Jag har ont i lederna, jag kan ha ont i njurarna och synligt blod i urinen, mycket benhinneinflammationer, inflammationer i livmodern. Har psoriasis i hårbottnen, på armbågarna och nu senast på ryggraden. Det är mer värk än utslag och det tar på energin

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-21 12:15 (9 år sen)

  Jag känner verkligen igen mig i din berättelse! En kamp varennda dag!
  Och inga mediciner eller smärtlindrande har jag.
  Men....livet måste gå vidare.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.