Nyhet | Hud & hår

Studie: Läkemedelskombo kan förlänga livet vid spridd hudcancer

Nya studier visar att patienter med spridd och svårbehandlad malignt melanom, en typ av hudcancer, kan bli långtidsöverlevare. Det rapporterar Dagens Medicin från ASCO, en internationell konferens om cancer i Chicago. 


Publicerad den: 2019-06-05
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Studie: Läkemedelskombo kan förlänga livet vid spridd hudcancer
Annons

– Det är mycket glädjande långtidssiffror. Fynden pekar mot att det finns bot att få för dessa patienter, säger Christian Ingvar, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund samt registerhållare för svenska melanomregistret, till Dagens Medicin.

Resultaten berör personer med icke opererbart eller spritt malignt melanom, där metastaserna haft mutationen Braf V600E eller V600K. Knappt hälften av patienterna i Sverige med spritt malignt melanom har just den här mutationen, skriver Dagens Medicin.

Sedan tidigare är det känt att den här patientgruppen svarar bra på riktade behandlingar med dabrafenib, en braf-hämmare, och trametinib, en mek-hämmare. Nu vill forskare från bland annat Frankrike ta reda på hur läkemedelskombinationen påverkar femårsöverlevnaden.

Annons
Annons

Påverkar långtidsöverlevnaden

De använde två randomiserade studier på området och analyserade data. Totalt rörde det sig om 500 personer som fått kombinationsbehandlingen och som tidigare var obehandlade. Efter fem år var överlevnaden 34 procent och efter fyra år 37 procent. Tiden då sjukdomen inte förvärrades, låg på 19 procent efter fem år och på 21 procent efter fyra år.

– Det är väldigt spännande att se dessa siffror. För tio år sedan fanns långtidsöverlevare knappt på kartan vid metastaserat malignt melanom, säger Christian Ingvar till Dagens Medicin.

Hos 19 procent av de patienter som fått kombinationsbehandlingen sågs en komplett respons. Av dem levde 71 procent efter fem år.

Annons
Annons

Hopp om immunterpin

I Sverige används idag först och främst de nya immuncheckpointhämmarna vid spritt malignt melanom. Men nyligen presenterades data från en femårsstudie för pembrolizumab vid avancerat malignt melanom. Där var överlevnadssiffrorna ännu bättre än för kombinationsbehandlingen med mek/braf-hämmare.

– Dessutom är biverkningarna något färre med immuncheckpointhämmarna. Sedan en tid tillbaka är det ungefär 500 personer som årligen dör i metastaserat malignt melanom i Sverige. Vi hoppas kunna få ned den siffran med hjälp av de nya immunterapierna, säger Christian Ingvar.  

Flera faktorer var av betydelse för goda resultat gällande totalöverlevnaden och den progressionsfria överlevnaden, bland annat ålder och antal organ som drabbats av metastaser.

Av samtliga studiedeltagare avbröt 18 procent sin medverkan på grund av biverkningar, bland annat feber. Alla var över 18 år. Studien sponsrades av läkemedelsbolagen GSK och Novartis.

Läs även: Kort fakta om cancersjukdomen myelom

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/06/04/lakemedelskombo-imponerar-vid-spritt-melanom/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu