Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud & hår

Psoriasis inte alltid en kronisk sjukdom

Annons

Som Netdoktor tidigare har rapporterat om tyder ett pågående forskningsprojekt på att sjukdomen psoriasis i vissa fall kan läka ut av sig självt.

Vissa typer av psoriasis kan gå tillbaka

– Trots att psoriasis räknas som en kronisk sjukdom har vi sett att vissa former av psoriasis, så kallad guttat psoriasis eller droppformad psoriasis, faktiskt kan gå tillbaka eller läka ut spontant. Det kan vissa gånger vara så att en person haft psoriasis en enda gång och sedan aldrig mer – i alla fall inte under den tidsperiod som vi har följt patienterna, sa forskaren Mona Ståhle i en intervju med Netdoktor.

Annons
Annons

Psoriasisförbundets ordförande, Tina Norgren, är glad över de nya teorierna kring utläkning av psoriasis men vågar ännu inte släppa jublet helt fritt.

– Om det skulle stämma att var tionde patient som har psoriasis en dag kan bli helt fri från sin sjukdom vore det underbart. Men här behövs mer forskning och vi vet inget säkert förrän vi har belägg för att människor levt ett helt liv symtomfria innan vi kan säga att psoriasis inte är en kronisk sjukdom, säger hon i ett pressmeddelande från Psoriasisförbundet.

Annons
Annons

Mona Ståhle poängterar också att en majoritet av alla psoriasisdrabbade fortfarande har sjukdomen livet ut.

Psoriasis fortfarande kronisk sjukdom för de flesta

– De här preliminära resultaten är så klart positiva för psoriasispatienten, och det skulle vara skönt att kunna säga till en patient som precis fått diagnos att ”det här kommer nog att läka ut”. Men de flesta har fortfarande en kronisk sjukdom så det allra viktigaste är att vi fortsätter utveckla läkemedel och behandlingar mot psoriasis, har hon tidigare sagt till Netdoktor. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.