Nyhet | Hud & hår

Patienter med malignt melanom får förebyggande behandling

Nu rekommenderas alla regioner att ge patienter som opererats för malignt melanom en förebyggande behandling. Tanken är att behandlingen ska kraftigt minskar risken för återfall. 


Publicerad den: 2019-06-03 Uppdaterad den: 2019-06-10
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Malignt melanom är en av de allra vanligaste hudcancerformerna
Annons

Tack vare nya behandlingsmetoder och läkemedel har situationen förändrats avsevärt för patienter med malignt melanom. Regionala cancercentrum i samverkan har nu uppdaterat riktlinjerna i vårdprogrammet för malignt melanom efter att en ny behandlingsmetod blev godkänd hösten 2018. 

Stora framsteg och nya behandlingar

Utvecklingen av nya behandlingar för malignt melanom har gått mycket snabbt under de senaste åren och det handlar framförallt om det som kallas målsökande läkemedel och immuncheckpointhämmare. Dessa behandlingar har förbättrat överlevnaden markant då tumören spritt sig i kroppen och kan kraftigt förlänga tiden till återfall. 

Nu rekommenderas patienter i stadium IIIb-d, och som genomgått operation, att få den förebyggande behandlingen. 

Behandlingen ska påbörjas 12 veckor efter operation och ska pågå i 12 månader. 

Läs även: Farliga leverfläckar? Så ser hudcancer ut

Annons
Annons

    Källor

  • Regionala cancercentrum i samverkan - https://www.cancercentrum.se/samverkan/om-oss/nyheter/2019/maj/vardprogrammet-for-malignt-melanom-reviderat/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu