Nyhet | Hud & hår

Kostnaderna för planerad vård utomlands har tredubblats

Notan för planerad vård utomlands har dragit iväg snabbt. På fyra år har summan tredubblats, och den största andelen går till behandling för överdrivna svettningar (hyperhidros). Nu har SKL tagit fram en nationell prislista över svettbehandlingar och hoppas att kostnadsökningarna ska bromsas, rapporterar Ekot.


Publicerad den: 2019-03-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

hyperhidros
Annons

 

Kostnaderna för planerad vård utomlands landade på 160 miljoner kronor ifjol och mer än hälften av pengarna går till svettbehandlingar, visar siffror från Försäkringskassan som Ekot tagit del av.

– Idag har regionerna ingen kostnadskontroll över just de här behandlingarna, säger Åsa Sandgren Åkerman, sektionschef på intresseorganisationen Sveriges kommuner och Landsting (SKL) till Ekot.

Annons
Annons

Enligt lag ska ersättningen för vård utomlands motsvara den kostnad som behandlingen skulle ha kostat i Sverige. Men för något år sedan slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att patienter skulle få ersättning för hela den faktiska utgiften, rapporterar Ekot. 

”...trots att dessa i många fall legat över vad motsvarande vård kostar i Sverige”, skriver SKL i ett pressmeddelande.

SKL har nu därför skapat en nationell prislista över svettbehandlingar, i syfte att skapa förutsättningar för att de ersättningar som ges för vård utomlands ska motsvara de ersättningar som ges i Sverige. Förhoppningen är alltså att kostnadsökningen då ska bromsas. 

Annons
Annons

Har du extrema svettningar? Delta i undersökning om hyperhidros >>>

 

 

    Källor

  • SKL - https://skl.se/halsasjukvard/nyhetsarkivhalsasjukvard/nyheterhalsasjukvard/transparentaprislistorforsvettbehandlingar.26982.html
  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7171447

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu