Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud & hår

Högutbildade psoriasispatienter får lättast biologiska läkemedel

Annons

För patienter med psoriasis som inte blir hjälpa av enbart mjukgörande salvor har det sedan 2004 i Sverige funnits möjlighet att bli behandlad med biologiska läkemedel mot psoriasis som ett alternativ för personer som har måttlig eller svår sjukdom. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att de biologiska läkemedlen, som är väldigt effektiva men dyra, i högre grad erbjuds till patienter i specialistvården som bor i en tätortskommun och har en avslutad universitetsexamen.

– Val av behandling ska inte påverkas av kön, utbildning eller bostadsort, utan av vårdbehov. För att motverka ojämlikheter när man initierar en behandling mot psoriasis, särskilt när det gäller behandling med de nyare biologiska läkemedlen, är det viktigt att förstå vilka faktorer som påverkar, säger David Hägg, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och författare av avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Det var genom att analysera patientinformation i stora nationella databaser samt det nationella kvalitetsregistret för systembehandling av psoriasis som David Hägg kom fram till sina resultat i studien.

Annons
Annons

"Alla med psoriasis bör få samma möjlighet till behandling"

På Psoriasisförbundet är man inte förvånad över att patienter i tätort och med universitetsexamen får bättre tillgång till biologiska läkemedel.

- Tyvärr är detta inga nyheter för Psoriasisförbundet som arbetat länge med frågor kring psoriasisvård. Det är skandal att högutbildade i storstad får större tillgång till de mest kostsamma behandlingarna. Alla med en kronisk sjukdom borde få tillgång till alla behandlingar så att de har möjlighet att få ett hälsosamt och gott liv, vilket i ett senare skede bidrar till att fler kan utbilda sig, arbeta och skapa familj. Behandling ska naturligtvis utgå från svårighetsgrad av sjukdom och inte geografisk hemvist, akademiska poäng eller kön, den tiden är förbi. I det nya samhället är patienten en resurs vars känslor, kunskap och hälsotillstånd man tar tillvara, säger Per Hånell, pressansvarig på Psoriasisförbundet.

Läs mer om behandling med biologiska läkemedel vid psoriasis

Frågor och svar om psoriasis 2016 - chatt med hudläkaren Albert Duvetorp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.