Nyhet | Hud & hår

Frysbehandling av vårtor har bäst effekt

Annons
Annons
Annons

I en ny studie har en grupp forskare undersökt effekten av tre olika metoder för att få bort vanliga hand- och fotvårtor för att se vilken metod som fungerade bäst. Och studieresultaten pekar på att flytande kväve fungerar bäst, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är särskilt vanligt med hand- och fotvårtor hos barn. Vårtorna orsakas av olika typer av virus och försvinner oftast av sig själva. Men ibland kan det ta lång tid, upp till flera år, vilket beror på hur snabbt kroppen kan bilda antikroppar mot viruset. I en ny studie, som publiceras i CMA, Canadian medical association journal, har forskarna testat frysa bort vårtor genom att använda flytande kväve varannan vecka, applicera salicylsyra på vårtorna varje dag eller bara vänta för att se om de försvann utan behandling, skriver Vetenskapsradion på nätet.

Resultaten pekar på att frysbehandling med flytande kväve var den mest effektiva metoden. Närmare hälften av de som behandlades med flytande kväve blev av med sina vårtor. Bland de som använde salicylsyra eller ingen behandling blev 15 procent respektive 8 procent av med vårtorna.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu