Få söker vård för kraftiga svettningar – trots att behandling finns

Lider du av kraftiga svettningar? Du är inte ensam. Fler än var tjugonde svensk har detta problem men få söker hjälp, visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Faktum är att det idag finns effektiv behandling mot svettningar som kan ge bättre livskvalitet för de drabbade.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Få söker vård för kraftiga svettningar – trots att behandling finns
Annons

– Betydligt fler än vi tidigare trott uppger att de lider av kraftiga svettningar. Eftersom det råder ett socialt stigma kring besvären drar sig många för att söka hjälp och fångas därför inte upp i vårdstatistiken, säger Alexander Shayesteh Afshar, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.  

Det visar han i sin avhandling, som bland annat bygger på enkäter bland 5000 svenskar. Enligt resultaten lider 5,5 procent av primär hyperhidros, det vill säga sjukligt kraftig svettning. Tidigare har siffran uppskattats till 1–2 procent av befolkningen. Men den högre siffran i enkätsvaren stämmer bättre överens med andra studier från USA och Tyskland.

Kraftig svettning ger sämre livskvalitet

Vid hyperhidros har kroppens naturliga temperaturreglering hamnar i obalans och svettningen sker istället okontrollerat.

Annons
Annons

– För en del hårt drabbade styr svettningen en stor del av livet. Det handlar om allt från att bära vissa kläder till att helt undvika situationer där man är rädd att det ska upptäckas att man är svettig. Det kan leda till social isolering och psykiska problem, säger Alexander Shayesteh Afshar och fortsätter:

– Den glada nyheten är att det faktiskt går att behandla sjuklig svettning. Det är dock en dyr behandling så därför är det viktigt att prioritera att de med svårast svettning får behandling av de kroppsdelar där det stör mest.

Där är det värst att svettas

I avhandlingen har Alexander Shayesteh Afshar fokuserat på behandling med den aktiva substansen botulinumtoxin. Detta har injicerats för att blockera svettkörtlar. Effekt sågs först efter två veckor som sedan höll i sig i cirka nio månader.

Annons
Annons

Behandling men botulinumtoxin har få biverkningar men nackdelen är att den måste upprepas regelbundet och att den är kostsam. Därför menar Alexander Shayesteh Afshar att behandlingen bör prioriteras till rätt personer och kroppsdelar. Enligt enkäterna var Kraftig svettning i armhålorna och i händerna det som påverkade livskvaliteten mest och som därför bör prioriteras.

  Källor

 • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning/dyr-behandling-ger-svettiga-brbattre-livskvalitet.cid291280

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Matilda 2020-09-21 14:33 (10 månader sen)

  I en annan artikel skrev en tjej om elektroantiperspirant och vet ni vad? Min 17-årige son använder den också. Jag har inte sett honom så lycklig på länge och nu ser jag att han inte svettas längre.

 • Avatar Karin 2020-08-28 10:55 (11 månader sen)

  Jag har också hört att Försäkringskassan dragit sig ur om inte det enbart gäller hand-, arm- och fotsvett. Det är ju naturligtvis fullt förståeligt att dessa kategorier skall ha hjälp, men vi andra då? Jag svettas något fruktansvärt och främst i ansiktet men också i hela huvudet och nacke. Hemma går jag runt med en handduk runt nacken p g a detta. I min väska har jag alltid en gästhandduk liggande och den kan man nästan vrida ur när jag kommer hem.

  Nu har jag också fått ett i sammanhanget stort problem: Jag har fått hörapparater som inte får utsättas för fukta. Vad skall jag göra åt detta problem? Svetten rinner från huvudet och in i mina öron så det enda som hörs är sprakande ljud. Vad skall jag göra åt detta? Skall jag behöva skaffa nya hörapparater jämt och ständigt (inte billigt), eller skall jag kunna få hjälp för svettningarna, som i längden faktiskt är ett billigare allternativ? Jag kan inte gå någonstans p g a detta handikapp och vill så gärna gå med i någon förening, eftersom jag är ensamstående pensionär. Är jag någon gång bortbjuden, så stirrar folk som inte känner mig på mig. Jag är tämligen humoristisk, så när folk stirrar, så brukar jag ta upp en serviett och sätta på min panna - och där blir den ju sittande p g a svetten --, detta brukar hjälpa upp stämningen. Sedan kan jag ju skämmas än mer när jag måste plocka ur mina hörapparater, eftersom jag ju bara hör sprakande ljud i mina öron. Är det så här vi som har detta problem skall leva? Vad jag vet, så är det sagt: "Alla i Sverige har rätt till sjukvård". Skall man skratta eller gråta?

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-26 22:56 (17 månader sen)

  Har lidit av överdriven svettning länge och har varit i Köpenhamn vid 2 tillfällen för behandling, som tyvärr inte fungerade. Svettas i huvudet och rinner sedan ner i håret och ansiktet och jag blir väldigt nervös om jag skall träffa andra personer. Så det påverkar ju en psykiskt också. Nu har Försäkringskassan dragit sig ur överensskommelsen som fanns tidigare, typiskt. Men det tråkiga är att man satsar mer på de som har svettningar på händer och fötter t.ex. än på oss som har svettningarna från huvud och ansikte, jag svettas ingenting under armarna eller någon annanstans. Så nu måste det snart hända något för oss med.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-11 19:27 (21 månader sen)

  Hej. Jag har alltid svettats i ansiktet men det sista året har det blivit olidligt jag måste alltid ha något med mig så jag kan torka mig. Fast det är kallare nu så kan jag inte ha jacka på mig ändå svettas jag i ansiktet. Jag kan inte göra någonting då droppar svetten om jag böjer mig på golvet. Vill helst inte gå bort. Känner mig ofräsch. Jag kan inte gå o handla när jag kommer till kassan rinner svetten i ansiktet ibland blir jag fuktig på kroppen men jag svettas aldrig under armarna. Susanne

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-13 18:27 (22 månader sen)

  Försöker utan resultat att finna information om överdriven svettning på främst överkroppen! Jag kan knappast vara den enda i världen som svettas från huvudet och ner UTOM händer och fötter!?
  Vore mycket tacksam för info om denna handikappade åkomma!
  Becka

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-26 01:20 (2 år sen)

  Mina problem började i puberteten med huvudsvett mest vid ansträngnin. Numera svettas jag konstant och nu är även hela bålen drabbad. Har inget socialt liv alls. Ofta när jag går och handlar lämnar jag bara shoppingvagnen och måste rusa ut från Ica då svetten bara droppar från ansikte och man känner ett vattenfall längs ryggen. Att åka buss är en mardröm. Har fått behandling på svettkliniken som fungerade kanonbra. I ca 9mån. var jag svettfri i huvud/ansikte. Hade inte råd att behandla bålen. Nu har jag inte råd med någon behandling alls. Under den svettfria tiden studerade jag på komvux men nu är jag klar och borde och skulle vilja söka jobb men svettningarna gör att jag inte vågar. Har pga svetten fått stor social fobi och min livskvalité är lika med noll. Har ingen inkomst alls nu och snart är sparpengarna slut..har varit tvungen att flytta till min mor som ju inte bör och har heller inte råd att försörja mig...vad återstår? Orkar inte leva längre med svidande ögon och svetten ständigt droppande...Ser inga lösningar längre. Sverige är inget välfärdsland för oss med ansiktssvett. Vidrigt att detta inte tas på allvar.

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-6 05:01 (2 år sen)

  Jag lider av hyperhidros framförallt i armhålor, ljumskar och rumpa. Det är extremt hämmande att året runt lämna våta fläckar på stolar, i folks bilar eller soffor när man suttit ned. För att inte tala om självförtroende gällande sexliv när man luktar unket mellan benen trots att man byter kalsonger 5ggr om dagen och tvättar sig precis innan. Tack vare kliniken i Köpenhamn har min livskvalité och självförtroende åter kommit tillbaka för att nu raseras ingen. Varför kan inte Svenska sjukvården se vilka mirakel kliniken gör och erbjuda oss drabbade samma vård men för en spottstyver av vad försäkringskassan idag betalar? Det tjänar ju både samhället och vi patienter på om vi slipper resa.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-7 11:14 (2 år sen)

  Hej jag har ett barn barn på 9 år. När hon gick i förskolan var hon alltid svettig röd i ansiktet går nu i skolan och det är lika dant där hela kroppen vid jumnastik m m pappan har liknande problem alltid haft det. Vad är det finns behandling vet ej hur hon känner. Älskar henne.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-26 16:38 (2 år sen)

  "Enligt enkäterna var Kraftig svettning i armhålorna och i händerna det som påverkade livskvaliteten mest och som därför bör prioriteras."

  Detta påstående har jag synpunkter på. Jag har svettningar över i stort sett hela kroppen och det är ett betydlig större problem än när jag en gång i tiden "bara" svettades under armarna. OBS, jag förringar inte någons upplevelse! Jag bara ger min upplevelse. Idag skulle jag vara tacksam om det bara var under armarna.

  Jag anser att ALLA ska ha rätt till vård ingen klassificeras i olika grupper och någon ska bestämma vem som är mest drabbad. Allas upplevelser är olika, men inte desto mindre plågsam för det.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-22 08:35 (2 år sen)

  Jag lider av svettningar på bröst, huvud och rygg och är verkligen förödande rent social och arbetsmässigt. Jag undviker sociala evenemang med arbete och kompisar för jag tycker det är så extremt jobbigt med att vars dyngsur efter ett tag. Huvudet är värst då det syns så väl.
  Har gått till svettmottagningen i Köpenhamn 2 ggr, men just nu så stoppar ju försäkringskassan detta. Så får svettas på här eller betala själv ut egen ficka. Är rätt dyrt.

  Men frågan är, hur kan vi som är drabbade av de här skiten påverka?