Få söker vård för kraftiga svettningar – trots att behandling finns

Få söker vård för kraftiga svettningar – trots att behandling finns

Lider du av kraftiga svettningar? Du är inte ensam. Fler än var tjugonde svensk har detta problem men få söker hjälp, visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Faktum är att det idag finns effektiv behandling mot svettningar som kan ge bättre livskvalitet för de drabbade.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Betydligt fler än vi tidigare trott uppger att de lider av kraftiga svettningar. Eftersom det råder ett socialt stigma kring besvären drar sig många för att söka hjälp och fångas därför inte upp i vårdstatistiken, säger Alexander Shayesteh Afshar, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.  

Det visar han i sin avhandling, som bland annat bygger på enkäter bland 5000 svenskar. Enligt resultaten lider 5,5 procent av primär hyperhidros, det vill säga sjukligt kraftig svettning. Tidigare har siffran uppskattats till 1–2 procent av befolkningen. Men den högre siffran i enkätsvaren stämmer bättre överens med andra studier från USA och Tyskland.

Kraftig svettning ger sämre livskvalitet

Vid hyperhidros har kroppens naturliga temperaturreglering hamnar i obalans och svettningen sker istället okontrollerat.

Annons
Annons

– För en del hårt drabbade styr svettningen en stor del av livet. Det handlar om allt från att bära vissa kläder till att helt undvika situationer där man är rädd att det ska upptäckas att man är svettig. Det kan leda till social isolering och psykiska problem, säger Alexander Shayesteh Afshar och fortsätter:

– Den glada nyheten är att det faktiskt går att behandla sjuklig svettning. Det är dock en dyr behandling så därför är det viktigt att prioritera att de med svårast svettning får behandling av de kroppsdelar där det stör mest.

Där är det värst att svettas

I avhandlingen har Alexander Shayesteh Afshar fokuserat på behandling med den aktiva substansen botulinumtoxin. Detta har injicerats för att blockera svettkörtlar. Effekt sågs först efter två veckor som sedan höll i sig i cirka nio månader.

Annons
Annons

Behandling men botulinumtoxin har få biverkningar men nackdelen är att den måste upprepas regelbundet och att den är kostsam. Därför menar Alexander Shayesteh Afshar att behandlingen bör prioriteras till rätt personer och kroppsdelar. Enligt enkäterna var Kraftig svettning i armhålorna och i händerna det som påverkade livskvaliteten mest och som därför bör prioriteras.

  Källor

 • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning/dyr-behandling-ger-svettiga-brbattre-livskvalitet.cid291280

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Gabrielle Gisiko 2018-04-13 19:55 (22 månader sen)

  Drabbades för ca 10 år sedan plötsligt av hyperhidros i huvud, ansikte och nacke. Några minuters promenad i långsam takt resulterade i dyvått hår som droppade ner på axlarna och svetten rann i hela ansiktet. Om jag var ute på en restaurang och värmen steg, började efter ett tag svett rinna utmed tinningarna (utan alkoholintag)och droppa ner i maten och nackhåren blev dyvåta. Socialt isolerande? Ja!!! Psykiska problem? Ja!!! Ville bara umgås med vänner som känner mej och mina problem. LIvskvalitet? Nej!!! Men hand-och axillärsvettning - som faktiskt är lättare att dölja - är tydligen mer behjärtansvärt att kosta på behandling, anses ge sämre livskvalitet än dyvått hår och svettrinnande ansikte. Hur tänker man då?
  Som tur var, hittade jag för ca åtta år sedan till Svettkliniken i Stockholm där jag sedan dess fått hjälp tre gånger om året - på egen bekostnad. Butolinumtoxin kostar ca 2.000 kr/gång ( ligger ännu så länge inom högkostnadsskyddet) + 4.400 kr för varje behandling. Att kalla denna kostnad - i medicinska sammanhang en struntsumma - för "kostsam" för samhället är för mej obegripligt.
  Alla Sveriges landsting har enat sig om att bla ansikte/huvud/nackehyperhidrospatienter inte har minskad livskvalitet mm och därför inte ska erbjudas behandling, varken inom eller utanför landet. Håller Netdoktor med om detta?
  Doktoranden verkar enligt mig inte ha dykt så djupt in i problemet. Det finns en förening för hyperhidrosdrabbade. Har föreningen kontaktats? Om inte, föreslår jag att Netdoctor pratar med medlemmar där och skriver en seriös artikel som speglar verkligheten för alla dem med annat än hand/axillärbesvär som i dag nekas behandling.
  Visst, behandling finns, men den ges inte till alla dem som pgr av psykiska eller sociala skäl är i behov av den för att få livskvalitet.

 • Avatar Susanne 2018-04-14 09:33 (22 månader sen)

  Jag lider av hyperhidros i huvud och nacke. Tidigare fanns hjälp att få på Uppsala sjukhus och det var endast en läkare i hela Sveriges landsting som var certifierad för att behandla de kroppsdelarna. Allt enl f-kassans handläggare. Men då kunde man få behandlingen i annat EU-land eftersom köerna var så långa till Uppsala. Du betalade endast resan och de 350 kr som taxan är i Sverige hos specialistläkare. Men som vanligt måste f-kassan lägga sig i och har nu stoppat behandling i annat EU-land för min typ av hyperhidros. Så nu står jag här igen med mitt huvud rinnande i stora floder och får snällt betala behandlingen själv inom den privata vården. Varför ska vissa sjuka få hjälp men inte andra. Om hyperhidrosen är hämmande på ens sociala liv måste det gå att få hjälp inom landstinget eller i annat EU-land. Det kan bara inte vara ok att vissa patienter ska tvingas betala tusentals kronor för varje behandling när andra får den "gratis". Om du svettas om händer/i armhålor/fötter eller huvud-nacke ska inte ha någon betydelse, det är lika hämmande på ens sociala liv ändå.

 • Avatar Eva 2018-04-14 20:40 (22 månader sen)

  Jag fick den diagnosen för några år sen, jag bor i Stockholm och här får man inte ge den behandlingen men blev tillfrågad om jag ville åka till Köpenhamn över dagen och göra det, gratis och få resan betald!!!??? Är det klokt det? Vad kostar inte det då, hade väl blivit enklare få den här! Jag orkar inte en sån resa så jag får svettas på jag. De kanske ändrat reglerna nu, inte vet jag.

 • Avatar Annalena 2018-04-15 20:40 (22 månader sen)

  Jag som patient blir helt förskräckt och ledsen när jag läser att VISSA problemområden är viktigare än vissa andra och därför skall vissa få behandlilng och andra inte. Det är sånt här som gör att jag inte får den vård jag har rätt till i Sverige och inte ens i Danmark dit jag åkt i flera år för att få lindring under perioder och varmare tider på året. Men den brännande känslan och svettningarna finns året om. Jag önskar att de som beslutar och styr och även dem som tror på detta går en dag i mina skor... Är det inte ett lidande att svetten rinner ner i ögon och hela skallen känns som den ska brinna upp så fort jag byter från att gå ut och in, var spelar ingen roll, att man i princip går med hår som ser vått ut samt har svåra eksem under bröst och ljumskar pga besvären? Var och till vem är enkäterna ställda? Inte till patienterna på Hidrokliniken eller läkarna där.. Minns väl mitt första besök då jag trodde jag var ensam om besvären på skallen och skämdes men det är 50/50 var besvären finns och det var befriande att få veta det och träffa läkare som kan detta. Pga okunnighet och fel fakta får inte alla patienter den livsviktiga behandling och lider i det tysta och så står det i rubriken att "få söker vård...." Därför ville jag göra min röst hörd här! Det är diskriminerande att endast dem med hand- och fotbesvär får behandling i Sverige och Västra Götaland och därför är detta överklagat till EU kommissionen. När ska politiker och andra höga hästar förstå......

 • Avatar Mikael 2018-07-26 18:48 (18 månader sen)

  Inget om priser.

 • Avatar Agneta Enqvist 2018-08-11 09:08 (18 månader sen)

  Hade först vid klimakteriet, 45- års åldern problem med svettningar i ansiktet. Blev lite bättre med hälsokosten Remifemin. Några år. Är tydligen väldigt känslig för medicin, så nu har jag många för blodtrycket och hjärtat, som påverkar mig, tror jag iaf. Hjärtläkaren sa att det inte var hans område?! Kollade nu med svettklinikerna på nätet, verkar inte tas på allvar, när det gäller svettningar i ansiktet, varför? Är verkligen obehagligt kan jag säga! Så vad gör jag?? Ser fram emot ett svar, tack

 • Avatar Daniel 2018-12-19 15:45 (13 månader sen)

  Jag svettas också jättemycket från huvudet. Får svettpärlor i ansiktet och det rinner från pannan och håret utan någon större ansträngning. För mig är temperaturväxlingar värst. Att gå in i en varm lokal eller tunnelbanevagn en vinterdag är rena avrättningen. Det börjar genast droppa svett och folk glor sig blinda på mig. Jag får mitt liv tillbaka med mellanrum när jag själv betalar för behandlingen. Är också patient hos Svettkliniken i Stockholm och rekommenderar alla att gå hit https://svettklinikenstockholm.se Jag brukar hantera orättvisor bra, men att inte vara prioriterad i det här fallet känns fruktansvärt. Det är sorgligt att läkare, som å ena sidan forskar om hur mycket livskvaliteten försämras av hyperhidros, också bidrar till att försvåra för samma patientgrupp. Tidigare fanns ju möjligheten att få kostnadsfri behandling av ansiktssvett på Akademiska sjukhuset. Det är nu borttaget. Svettas du på ryggen eller ljumskarna gäller samma sak - ta lån för att få ett normalt liv.

 • Avatar Frank 2019-01-14 04:42 (13 månader sen)

  jag svettades enormt mycket vid minsta ansträngning på huvudet,i nacke,på axlar bröst och rygg. Sedan fick jag remiss av min husläkare till hudmottagningen i Västerås där läkaren skrev ut Oxybutynin, och ett mindre mirakel skedde! jag är snustorr nuförtiden, svettas knappt efter dagliga promenader i rask takt på 5km. Mitt liv har ändrats och jag kan t.ex använda vilken färg som helst på tröjor(ist för bara svart och vitt)utan att behöva oroa mig för att svetten skall synas. Slipper att lukta småsurt och byta tröjor 2-3ggr dagligen trots dagliga duschar.Självförtroendet har ökat och livet känns allmänt mycket bättre! Får ni chansen så tveka inte en sekund att prova detta läkemedel.

 • Avatar Carina 2019-02-8 18:52 (12 månader sen)

  Hej! Jag är en kvinna på 49år som lider otroligt av mina svettningar.
  Under ca 1:år har jag svettats otroligt mycket, både från huvudet,ljumskarna , benen, armarna och armhålorna. Jag lider otroligt mycket av detta . Jag tränar ca3-4 gånger i veckan och jag har pölar under mig???????? jag få duscha flera ggr /dag och när jag duschat ca 10min efter så börjar det rinna från håret. När jag har ätit mat så börja det igen. Har inte sökt för detta men kan det vara hyperhidros som jag lider av? Snälla hjälp mig!

 • Avatar Daniel 2019-03-22 08:35 (10 månader sen)

  Jag lider av svettningar på bröst, huvud och rygg och är verkligen förödande rent social och arbetsmässigt. Jag undviker sociala evenemang med arbete och kompisar för jag tycker det är så extremt jobbigt med att vars dyngsur efter ett tag. Huvudet är värst då det syns så väl.
  Har gått till svettmottagningen i Köpenhamn 2 ggr, men just nu så stoppar ju försäkringskassan detta. Så får svettas på här eller betala själv ut egen ficka. Är rätt dyrt.

  Men frågan är, hur kan vi som är drabbade av de här skiten påverka?


Annons
Annons
Annons