Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nässelutslagen fick Lina att klia sönder sin kropp

Klådan kom från ingenstans. Lina Griph hade precis dragit sängtäcket om sig när det började att klia intensivt på ena handen. ”På vårdcentralen sa man att det var eksem, men jag visste att det här var något annat”, säger hon.

Publicerad den: 2015-04-07

Annons

– Det känns som att ha kall vätska rinnandes under huden vid ett utbrott av nässelutslag. Känslan är väldigt obehaglig.

Lina Griph om sina nässelutslag

34-åriga Lina Griph är en av många som lider av nässelutslag, även kallad urtikaria. Nässelutslag finns i olika former men visar sig vanligtvis som intensiv klåda, hudutslag och en smärtsam svullnad i huden. Lina har kroniska nässelutslag (urtikaria) vilket innebär att symtomen återkommer med jämna mellanrum. I början kunde utslagen dyka upp närmare åtta gånger om dagen.

Annons
Annons

I hennes fall bröt nässelutslagen ut spontant en kväll i februari för närmare två år sedan. Lina hade precis gått och lagt sig, men efter att ha dragit sängtäcket om sig började det plötsligt att klia intensivt på ena handen. Precis mellan pekfingret och tummen, vid båtbenet.

– Jag kliade och kliade men det gick inte över. Sedan såg jag att det blossade upp röda utslag ju mer jag rev.

Tvingades klippa ned fingernaglarna

Hon trodde först att något var fel på lakanen. Men trots byte av både sängkläder och sköljmedel höll den intensiva klådan i sig. Och snart kom den även på dagen. Dessutom spreds utslagen till benen, insidan av låren och överarmarna. Även båda sidorna blev drabbade, strax under revbenen.

– Klådan är oerhört intensiv, det är omöjligt att inte klia när det sätter igång.

Annons
Annons

Lina tvingades att klippa ned naglarna för att inte riva sönder sig totalt.

Efter två månader med svår klåda gick det inte längre. Hon gick till vårdcentralen för att få hjälp. Men där sa man att det var eksem och Lina blev hemskickad med en salva som inte hjälpte. Hon stod ut i ytterligare två månader innan hon fick en remiss till hudkliniken i Linköping.

– Den här gången vägrade jag att gå därifrån förrän jag fick ordentlig hjälp.

Lina drog upp byxbenen för att visa hudläkaren sina sönderrivna vader och ärren hon fått efter kliandet.

– Läkaren misstänkte nässelutslag, men var inte helt säker. Så hon hämtade en överläkare innan de kunde enas om diagnosen.

Det visade sig att Lina har en väldigt svår form av kroniska nässelutslag.  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läkarna ger olika behandlingsråd vid nässelutslag

Lina kan inte svara på varför nässelutslagen plötsligt bröt ut den där februarikvällen. Men troligtvis var det något i täcket som startade utbrottet. Hennes nässelutslag triggas nämligen vid kontakt med olika material. Det kan räcka att hon drar av sig strumpbyxorna efter jobbet för att det ska börja klia. Även vädret spelar en avgörande roll, besvären är betydligt lindrigare under sommaren när solstrålarna värmer huden.

I dag får Lina behandling för sin kroniska sjukdom och säger sig må bra.

– Men jag önskar att informationen om nässelutslag blir bättre. Jag hade väldigt svårt att hitta bra fakta om sjukdomen när jag letade på nätet.

Hon tycker inte heller att läkarkåren är samsynkad när det gäller nässelutslag. Behandlingsråden har varit annorlunda så fort hon tvingats att byta läkare.

– Läkarna som jag har mött säger olika saker. Kanske finns det inga tydliga riktlinjer för hur nässelutslag ska behandlas. Det känns i alla fall inte som det.

I dag har Lina levt med kroniska nässelutslag i två år. Ingen vet hur länge hon kommer att ha sjukdomen, det kan röra sig om flera år eller resten av livet.

– Jag känner mig ändå ödmjuk inför det hela. För samtidigt finns andra hemska sjukdomar som jag haft turen att slippa.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lissbet 2021-01-18 19:18 (3 år sen)

  Jag har haft kliande utslag sedan ett halvt år och det påminner om det som Lina berättat i artikeln. Det kan vara borta någon vecka sedan återkommer det tex på en hand eller fot och sedan över hela kroppen.

  Hårbotten håller jag på att riva sönder. Jag går hos hudläkare men det verkar inte som det går att få någon hjälp där och vårdcentralen kan inte det här utan ger mig tabletter. Jag har prövat alla möjliga cortisonkrämer och fuktgivare ingenting hjälper i längden.
  Vad ska jag ta mig till och vad ska jag göra för att komma tillrätta med det.
  Jag är 84 år och har svårt att tänka mig att ha detta de år jag har kvar i livet. Hoppas på tips och råd.

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-12 20:16 (4 år sen)

  Hade klåda över hela kroppen i 20mån. Hudkliniken testade allt på mig men inget hjälpte. Till slut fick jag lämna ett avföringsprov och det visade att jag hade magsårsbakterier i tarmen. Två penicillinkurer och klådan var borta.

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-20 22:33 (6 år sen)

  Hej! 10 år sedan jag blev drabbad av denna sjukdom. Mina uppstår av tryck och värme, är jobbigt ex att åka bil långt då jag får på lår och rygg. Undviker tabletter för jag mår inte bra att bli trött, men blir tvungen vid perioder vid sänggående. Jag är så trött på denna sjukdom, ska göra ett nytt allergiförsök smart så att man vet vad som man är allergisk av. Jag lider med er andra. Vilken medicin har ni, blir ni trätta av den? Mvh Pia

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-19 19:12 (7 år sen)

  Vilken behandling fick du? Har haft detta i 9 år exakt samma som dig, får bara krämer och allergimediciner;(

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-19 19:42 (7 år sen)

  Vilken behandling fick du? Har haft detta i 9 år exakt samma som dig, får bara krämer och allergimediciner;(

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-19 19:15 (7 år sen)

  Vilken behandling fick du? Har haft detta i 9 år exakt samma som dig, får bara krämer och allergimediciner;(

 • Avatar Tidigare användare 2015-05-21 15:17 (9 år sen)

  Hej! Läkaren säger att jag har nässelutslag men dem vet inte riktigt vad det beror på. Jag blir behandlad med kortisontabletter och allergitabletter. Jag svullna upp i ansiktet och blir stor som en ballong och ögonen blir jätte små.. Jag har varit på akuten flera gånger och vårdcentralen.. Men jag får samma behandling varje gång. Jag har bett dem göra ett pricktest men det har dem inte här jag bor. Dem har tagit flera blodprover på mig men hitta ingenting Jag undrar vad kan får för behandling av detta??Jag har det fruktansvärt jobbigt med detta. Jag vore jätte glad om du kunde maila till mig och ger lite tips

 • Avatar 2015-04-15 16:23 (9 år sen)

  Det är jobbigt med nässelutslag. Min nässelfeber bröt ut i oktober 1975 då jag badat i ett inomhusbad med klor i (som det ju är i alla badhus). Hela min kropp täcktes av dessa fruktansvärda utslag som gjorde huden elefant-tjock och röd. Innan utslagen kom fick jag stickningar i huden de kändes som miljoner små nålar och det var hemskt då jag inte visste varför..... Sedan följde en tid då jag kunde bli totalt missformad i munnen och såg ut som nånting man förr i världen kunde beskåda på cirkus. En morgon vaknade jag av att jag inte kunde andas. Eländet hade slagit sig på andningsvägarna. Ilfart med gubben vid ratten,upp till vårdcentralen, jag tackar min lyckliga stjärna för att det hände på morgonen och inte natten då det var 1,3 mil till närmaste sjukhus. Cortisonspruta och vidare transport till föräldrarna som skulle få det tvivelaktiga nöjet av att härbärgera mig de 3 dagar som huset skulle saneras. Vår hund fick ett fosterhem en månad medan proverna undersöktes i Uppsala. Under denna månad fick jag otaliga "anfall" av denna vidriga klåda och speciellt på nätterna då jag blötte ner frottéhanddukar i iskallt vatten och lindade om mina ben som var särskilt utsatta. Det var det enda som lindrade, tyvärr blev handdukarna kokheta efter kontakten med min hud, på endast några minuter och proceduren måste upprepas. Därför spolade jag upp iskallt vatten i badkaret och satt där så länge jag stod ut. Det var en vidrig tid innan jag fick veta vad felet var. ALLERGI. I mitt fall födoämnesallergi, nästan allt som går att äta...som innehåller salylater och bensoater, (konserveringsmedel som finns i naturen. Men jag var även allergisk mot esoteriska oljor och dofter, mot värme både inre och yttre sådan. Sömnlöshet, var också en utlösande orsak. Jag lider fortfarande av min allergi, men har lärt mig att leva med antihistaminer, som jag ätit i förebyggande syfte varje dag sedan 1976. Men 2011 drabbades jag av PMR (muskelreumatism) som gjorde att jag måste äta cortison varje dag. Den positiva effekten av det är att min allergi slås ut av cortisonet. Har inte haft någon allergi sedan 2011. Så jag känner med dig och förstår precis hur du har det Lina. Jag kan bara säga Lycka till. Kramar till dig även om det inte är någon tröst. Gunlaug


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.