Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Torr, kliande hud


Publicerad den: 2013-03-14

Annons

Orsak

Det finns många saker som kan få din hud att klia. Torr hud, eksem och nässelutslag kan orsaka klåda över hela kroppen. Kontakteksem är en annan orsak till klåda. Du kan få detta tillstånd efter att din hud har varit i kontakt med ämnen som irriterar den, som exempelvis koncentrerade tvättmedel eller en viss kroppslotion.

Du kan även uppleva klåda på avgränsade områden av kroppen. Vanliga orsaker till denna typ av klåda är insektsbett, infektioner som ringorm (svamp), allergi mot växter eller metaller i smycken.

De flesta fall av kliande hud kan behandlas med särskilda läkemedel. Din läkare kan ge dig råd om vad som är bäst för dig.

Annons
Annons

Vad kan jag göra för att inte få torr hud?

Om luften är torr kan det göra att din hud blir torr och kliar. Det kan därför vara bra att använda en luftfuktare, särskilt på vinterhalvåret och om vädret är torrt.

Vissa sorters tvål kan få din hud att klia. Det är bra att använda tvål som inte doftar starkt och som innehåller få allergener. Sådan tvål innehåller inga färgämnen eller parfymer som kan irritera din hud. Dessutom bör du använda milt, oparfymerat tvättmedel till dina kläder, undvika mjukgörande medel och ge kläderna en extra sköljning i tvättmaskinen för att minska irritation från eventuella tvättmedelsrester i kläderna.

Välj kläder som är tillverkade av mjukt material som bomull och silke. Undvik att använda kläder av grov ull som kan irritera din hud och ge klåda.

Hur behandlas torr hud?

Fuktgivande medel hjälper bra mot torr hud. Välj en fuktkräm som innehåller få ämnen som du kan reagera allergiskt mot. Lösningar eller oljor är bäst, följt av krämer och därefter lotion. Vaselin är ett utmärkt smörjmedel för huden, men det kan vara lite kladdigt.

Smörj in dig med fuktkräm tre till fyra gånger om dagen. Använd alltid fuktkräm direkt efter att du har tvättat eller badat. Om du har mycket torra händer bör du smörja in dig med vaselin innan du går och lägger dig på kvällen, och du bör sova med händerna i bomullshandskar.

Det kan även hjälpa att ändra dina badvanor. Om du badar för ofta kan huden bli mycket torr. Försök vara snabb i duschen eller badkaret och använd ljummet vatten. Efter badet klappar du huden torr och smörjer den direkt med fuktgivande medel. Använd en mild tvål varje dag för att tvätta underlivet och armhålorna, men övriga delar av kroppen kan du nöja dig med att tvätta med tvål bara två till tre gånger i veckan.

Vissa använder badoljor för att behandla sin torra hud. Var försiktig om du gör det. Oljan kan göra badkaret mycket halt. För att undvika att halka och falla bör du applicera oljan på huden efter att du har stigit upp ur badkaret. Vanlig babyolja fungerar bra.

Annons
Annons

När bör jag ta kontakt med läkare för min torra hud?

Torr irriterad hud blir lätt infekterad (angripen av bakterier). Infekterad hud är röd, varm och svullen. Den kan även utsöndra vätska, ibland var. Du kan behöva antibiotika för att bli av med denna typ av infektion.

Kraftig klåda, särskilt hos äldre människor, kan ibland bero på ett allvarligt medicinskt tillstånd. Ta kontakt med läkare om en äldre person med intensiv klåda inte blir bättre inom två veckor och det inte verkar finnas någon bra förklaring till tillståndet.

Vilka mediciner hjälper mot klåda?

Ett fuktgivande medel kan vara det enda du behöver för att lindra klådan. Men om det fuktgivande medlet inte hjälper tillräckligt kan du prova receptfri hydrokortisonkräm (1 %) i en vecka. Om detta inte heller hjälper kan din läkare eventuellt skriva ut starkare kortisonkräm eller allergimedicin (antihistaminer).

Om du använder en kortisonkräm mot klåda bör du inte använda den längre än en till två veckor. Var försiktig med att smörja kortisonkräm i ansiktet och underlivet. Den kan göra huden mycket tunn, vilket kan orsaka andra hudproblem. Tala med din läkare om det ifall du använder en steroidkräm eller -lösning för att behandla klådan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.