Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hudinfektioner

Svinkoppor (impetigo) - vanligt hos barn

Svinkoppor (impetigo) är hudinfektioner med bakterierna stafylokocker eller streptokocker grupp A och är ganska vanligt. Under epidemierna på 1990- och 2000-talen dominerade stafylokocker. Svinkoppor drabbar främst barn. Svinkoppor är inte farligt, men spelar en stor roll i barnomsorgen (förskola, skola etc.) då kopporna är mycket smittsamma.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Svinkoppor (impetigo) - vanligt hos barn
Annons
Annons
Annons

Vad är svinkoppor?

Svinkoppor börjar på en, av allt att döma, hälsosam hud, men ofta finns det en liten reva eller ett kliande eksem som är början till utveckling av svinkoppor.

Den lilla röda, kliande pricken eller koppan utvecklas snabbt till en liten blåsa som innehåller gult var. Senare utvecklas en sårskorpa samtidigt som det kan dyka upp nya variga blåsor i närheten eller på andra ställen på kroppen. Som regel börjar svinkopporna i ansiktet och speciellt omkring näsborrarna och på baksidan av öronen. 

Barn och unga med en kliande hudsjukdom, som till exempel barneksem, är speciellt benägna att utveckla svinkoppor. Därför är en god hudvård mycket viktigt för att förebygga en infektion.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Så behandlas svinkoppor

Misstänker du att du eller ditt barn kan ha fått svinkoppor ska du kontakta din läkare. Läkarkontakt och medicinering ska helst påbörjas innan barnet har hunnit smitta sina syskon eller andra barn på förskolan.

I behandlingen ingår att noga tvätta svinkopporna med vatten och tvål med efterföljande lufttorkning. Altargo (salva) är ett antibiotikum för lokalbehandling som har effekt på streptokocker och stafylokocker. Väteperoxid (H2O2) finns som lokalbehandling (receptfri Microcid-kräm) och innehåller inte antibiotika, men har tveksam effekt. I en jämförande studie mellan väteperoxid och antibiotikasalva (Fucidin) kunde ingen skillnad i utläkning av svinkoppor visas. De enda lokalbehandlingarna som rekommenderas idag är tvål och vatten, klorhexidinlösning och Altargo.

I mera utbredda infektioner med feber och utebliven effekt av lokalbehandling ska antibiotika ges i tablettform, i droppar eller mixtur. Vid lokalbehandling med salva är det viktigt att blöta upp skorporna och ta bort dem, eftersom det är under dessa skorpor som bakterierna lever. Behandlingen blir således mycket mer effektiv då skorporna har tagits bort.

Annons
Annons

När kan man återgå till förskola och skola?

Det lilla barnet får först komma tillbaka till förskolan då såren har torkat in och skorporna efter svinkopporna har fallit av. Barnet är därmed fritt från smitta. Små barn har generellt ingen förståelse för renlighet och vill hela tiden röra vid såren och klia på dem. Därmed ökas smittorisken.

Skolbarn får normalt gå i skolan även om de har pågående infektion med svinkoppor. Barnet ska dock komma ihåg att det inte får klia i såren och, inte minst, att han/hon ska tvätta händerna ofta och använda sin egen kam, borste, tvättlapp och handduk.

Goda råd

  • Klipp naglarna korta på barnet och undvik att barnet kliar i sina sår, petar näsan, biter på naglarna eller suger på fingrarna. Detta är generellt goda regler även om barnet inte har svinkoppor.
  • Har barnet också barneksem bör detta behandlas effektivt.
  • Tvätta alltid själv händerna efter att ha varit i kontakt med barnets svinkoppor.
  • Lär barnet att tvätta händerna ofta och låt alltid barnet ha sin egen tvättlapp och handduk.
  • Förklara för barnet varför det måste tvätta sig så ofta och inte pilla i såren.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons