Jag är alltid beredd med salva och plåster mot munsåren
Psoriasis: Nya möjligheter till symtomfri sjukdom
Vad kan jag som patient förvänta mig av vården och hur förbereder jag mig inför läkarbesöket?
(Sponsrad av AbbVie)
Emily är 25 år och har haft problem med munsår i ungefär tio år. Hon minns när hon fick problem för första gången, år 2002.
- Jag blev först sjukt snuvig men det gick snabbt över och istället fick jag världens munsår, på läpparna och under nästippen. Nu blir det så varje gång jag känner av en förkylning, snuvan liksom avbryts, eller bryter inte ut alls, istället får jag munsår. Om jag hade fått välja hade jag mycket hellre haft en vanlig förkylning, säger Emily.
Sticker till på läppen
Hon berättar att själva förloppet brukar ske på samma sätt varje gång. Hon kan känna sig som vanligt på morgonen, sen sticker det till i läppen och sedan går det jättefort, efter bara 5 minuter syns en blåsa på läppen.
- Här gäller det att vara snabb. Jag är alltid beredd med munsårsplåster och salva i handväskan. Så fort jag känner att det sticker till i läppen sätter jag på salva eller plåster. Det kan förkorta förloppet så att munsåret försvinner efter en till två dagar. Har jag inte salva eller plåster till hands och munsåret hinner blossa ut tar det dubbelt så lång tid, fem till sex dagar, för det att gå över, säger Emily.
Stress kan utlösa munsår
När det gäller orsakande faktorer vet Emily att hon får munsår genom virus men att stress kan förvärra och möjligen utlösa munsår.
- Ofta är det även så att munsåren kommer när det är som mest olämpligt, inför den där viktiga resan, festen eller liknande. När man har fullt upp och inte hinner tänka på något himla munsår, säger Emily.
Hon minns speciellt en gång då läppen var så svullen att den såg ut som en fläskläpp och gjorde jätteont.
- Egentligen är det ju inte så farligt om munsåret syns, det här drabbar så många och det går över men just den här gången var det jättejobbigt. Jag kände mig verkligen sjuk och ville inte gå utanför dörren.
9 saker att tänka på vid läkarbesök för psoriasis: Denna checklista är en av flera användbara verktyg som finns i Diagnospool psoriasis. Läs mer »
Bra med munsårsplåster
Som tur är tycker Emily att det finns bra behandling vid munsår.
- Det finns genomskinliga plåster som både behandlar och täcker vilket gör att munsåret knappt syns. Jag tycker också att vissa munsårssalvor fungerar bra. Här har jag fått prova mig fram och nu hittat några alternativ som fungerar. Men som sagt plåster är ju ännu bättre, salva kan bli lite kladdigt medan plåstren sitter kvar när man äter och dricker, säger Emily.
Har du frågor eller funderingar om psoriasis? Få svar och diskutera med andra patienter, en sjuksköterska och en medicinjournalist i Forum Psoriasis. Du kan vara anonym »
Kommentera denna artikel
Ingen lösning på problemet?
Jag hade samma i ett halvår. Gick till läkaren som satt som ett frågetecken och inte visste vad hon skulle säga.
Kanske skicka läkarkåren på kurs och informera oss patienter sedan hur vi ska göra?
Inga har kommenterat på denna sida ännu