Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Jag är alltid beredd med salva och plåster mot munsåren

Emily har haft munsår av och till i ungefär tio år. Så fort hon känner första tecknet, pirret i läppen, vet hon att det gäller att vara snabb med behandling för att förkorta munsårsförloppet.
Annons

Emily är 25 år och har haft problem med munsår i ungefär tio år. Hon minns när hon fick problem för första gången, år 2002.

- Jag blev först sjukt snuvig men det gick snabbt över och istället fick jag världens munsår, på läpparna och under nästippen. Nu blir det så varje gång jag känner av en förkylning, snuvan liksom avbryts, eller bryter inte ut alls, istället får jag munsår. Om jag hade fått välja hade jag mycket hellre haft en vanlig förkylning, säger Emily.

Sticker till på läppen

Hon berättar att själva förloppet brukar ske på samma sätt varje gång. Hon kan känna sig som vanligt på morgonen, sen sticker det till i läppen och sedan går det jättefort, efter bara 5 minuter syns en blåsa på läppen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

- Här gäller det att vara snabb. Jag är alltid beredd med munsårsplåster och salva i handväskan. Så fort jag känner att det sticker till i läppen sätter jag på salva eller plåster. Det kan förkorta förloppet så att munsåret försvinner efter en till två dagar. Har jag inte salva eller plåster till hands och munsåret hinner blossa ut tar det dubbelt så lång tid, fem till sex dagar, för det att gå över, säger Emily.

Stress kan utlösa munsår

När det gäller orsakande faktorer vet Emily att hon får munsår genom virus men att stress kan förvärra och möjligen utlösa munsår.

- Ofta är det även så att munsåren kommer när det är som mest olämpligt, inför den där viktiga resan, festen eller liknande. När man har fullt upp och inte hinner tänka på något himla munsår, säger Emily.

Annons
Annons

Hon minns speciellt en gång då läppen var så svullen att den såg ut som en fläskläpp och gjorde jätteont.

- Egentligen är det ju inte så farligt om munsåret syns, det här drabbar så många och det går över men just den här gången var det jättejobbigt. Jag kände mig verkligen sjuk och ville inte gå utanför dörren.

Bra med munsårsplåster

Som tur är tycker Emily att det finns bra behandling vid munsår.

- Det finns genomskinliga plåster som både behandlar och täcker vilket gör att munsåret knappt syns. Jag tycker också att vissa munsårssalvor fungerar bra. Här har jag fått prova mig fram och nu hittat några alternativ som fungerar. Men som sagt plåster är ju ännu bättre, salva kan bli lite kladdigt medan plåstren sitter kvar när man äter och dricker, säger Emily.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-11 15:43 (6 år sen)

    Ingen lösning på problemet?
    Jag hade samma i ett halvår. Gick till läkaren som satt som ett frågetecken och inte visste vad hon skulle säga.

    Kanske skicka läkarkåren på kurs och informera oss patienter sedan hur vi ska göra?


Annons