Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Huvudlöss

Löss, eller huvudlöss som de också kallas, är ett vanligt problem. Dessa insekter överförs mellan människor genom tät kontakt eller genom att man använder samma mössa eller kam.


Uppdaterad den: 2019-01-09
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Löss
Annons

Det är viktigt att betona att löss inte har något med dålig hygien att göra. Man kan få löss även om man tvättar håret och duschar varje dag.

Hur får man löss?

Förr skämdes man om man fick löss, eftersom det betraktades som ett tecken på dålig hygien. Så är det alltså inte.

Idag har de flesta kommit över den uppfattningen och löss betraktas bara som ett obehagligt problem. Om du får höra att det finns löss på förskolan, i skolan eller hos kompisar ska du därför inte få panik. Idag finns det medel som bekämpar lössen effektivt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vad är löss?

Lusen är en gråfärgad och cirka två till tre millimeter lång insekt som lever bland hårstråna på kroppen, oftast i huvudhåret. Djuren är helt beroende av människoblod som föda och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar. Det är ofta svårt att få syn på själva lusen. Däremot är det lättare att se äggen som är vita och klibbiga och sitter fast på hårstråna, cirka en halv centimeter från hårbotten. Äggen kläcks efter en vecka.

Hur märker man att man har löss?

De första symtomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbotten kan det vara ett tecken på att det finns lusägg i håret. Om man tittar noga, kanske med ett förstoringsglas, kan man också se betten i hårbotten. Den som fått löss kan också bete sig oroligt eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet. Ibland kan man också se svart ”puder” på kudden, vilket kan vara lusens avföring eller ömsade lusskinn.

Så här får du bort lössen

Medel som tar död på både löss och ägg är receptfria och finns på apoteket. Exempel på preparat är bensylbensoat och disulfiram, samt så kallade medicintekniska produkter som dimetikon (silikonolja), olika växtoljor och luskam.

Läkemedelsverket rekommenderar i första hand medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten. I andra hand läkemedel som innehåller kombinationen av bensylbensoat och disulfiram.

Det är av avgörande betydelse att bruksanvisningen följs och att två kurer med åtta dagars mellanrum genomförs, eftersom en del av lusäggen ofta överlever. Vid användning av läkemedel rekommenderas också kamning en timme efter behandlingen. Speciella luskammar, vars tänder sitter extra tätt, finns att hitta på apoteken. 

Det är viktigt att man behandlar alla i en familj eller skolklass som har löss samtidigt så att inte smittan kommer tillbaka. Rådgör med barnavårdscentralen eller en vårdcentral innan du behandlar barn under två år.

Annons
Annons

Så sprids lössen

Den vanligaste spridningsvägen är huvud mot huvud. Därför bör du vara vaksam om någon i omgivningen har löss, särskilt om du och personen haft nära kontakt. En lus kan leva högst ett dygn utanför hårbotten, eftersom den snabbt torkar ut om den inte regelbundet kan suga blod. Det finns en risk för spridning via borstar, kammar och mössor, men du behöver inte vara orolig för att få löss via sängkläder och andra föremål. Vill du vara på den säkra sidan kan du lägga vissa föremål som mössor och kammar i frysen ett dygn, och på så sätt ta död på eventuella löss. De nära kontakter som krävs för att bli smittad har man oftast med familjen och kamraterna. Huvudlusen trivs bara på människan, och man blir aldrig smittad av djur. Lusen kan inte heller flyga eller hoppa.

Så kan du förebygga

Den största risken finns vid direktkontakt med hår. Det är därför barn i lägre åldrar ofta drabbas. Om någon i en familj eller barngrupp har huvudlöss, måste även övriga noggrant finkamma och undersöka håret under de närmaste 14 dagarna för att undvika återsmitta. Be också barnen att försöka undvika huvud-mot-huvudkontakt och inte låna varandras mössor och kammar. Ett bra råd är att kontrollera barnens hår inför varje terminsstart. Under de första två månaderna är det bra att göra om kontrollen varje vecka, sedan räcker det med några gånger under läsåret.

För att bland annat motverka resistens mot lusmedlen betonas att man endast ska behandla när levande löss påvisats och aldrig vid blotta misstanken. Det är dock bra om alla drabbade behandlas ungefär samtidigt för att minska risken för återsmitta.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons