Därför kan stress orsaka grått hår

Teorierna kring om och hur stress gör oss gråhåriga är många. Men nu menar forskare vid Harvard att de hittat orsaken till varför stress faktiskt leder till grått hår – åtminstone bland möss.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-26
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I studien som publicerats i The Nature utsattes svarthåriga möss för akut stress, genom att injicera ett ämne som orsakade en svidande smärta hos mössen. Efter två till tre veckor blev delar av mössens päls ljusgrå.

Enligt forskarna handlar det om att stressituationen aktiverar det sympatiska nervsystemet som skickar ut stresshormonet noradrenalin. Det i sin tur skickar signaler till de stamceller vilka bildar hårets färg och leder därmed till att de färgbildande cellerna i hårsäckarna förstörs.

Samma sak för människor?

Om det ser ut på samma samma sätt hos människor svarar dock inte studien på. Men forskarna menar att det här öppnar upp för framtida forskning om hur vi påverkas av stress och hur man kanske skulle kunna blockera de negativa effekterna.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • The Nature - https://www.nature.com/articles/d41586-019-03949-8

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu