Fråga doktorn

Fråga   Hud & hår

Fråga: Ska det vara så här?

Hej, Jag är en tjej på 21 år. Jag har haft lite ont vid livmodern/blåsan. Så jag sökte mig till gyn. Pratade med en sköterska som sa att de skulle skicka en tid och att det skulle ta tid. Jag sökte mig då till vårdcentralen och var sedan på ett återbesök. Där fick jag reda på att läkaren på gyn (detta var cirka 1 månad efter att jag hade ringt dem) hade skrivit ut medicin (Flagyl) den 28/4. Den 5/5 fick jag brev av denne läkare där det stod att hon under väntan på en tid hade skrivit ut flagyl och att det skull tas i en vecka. Det jag undrar är om en läkare utan att prata eller träffa mig får skriva ut ett recept? Jag blev ställd eftersom jag trodde att man skulle undersökas innan man fick läkemedel. Dessutom vet jag inte riktigt vad Flagyl är och vad det innehåller. Då jag är allergiskt mot penicillin, har astma och en depression, har jag lärt mig att det kan vara viktig med information innan medicin skrivs ut. Ska det verkligen fungera på de här sättet? Tacksam för svar // jtb

Svar:

Hejsan "JTB"!

Jag har läst ditt brev åtminstone tre gånger för att vara säker på att jag uppfattat det hela rätt. Du kontaktade gyn som inte kunde erbjuda dig en snar tid och därför skrev läkaren på gyn ut Flagyl utan att ni haft kontakt varken telefonledes eller öga mot öga. Du har förstås helt rätt, klart det inte ska vara så! Det låter helt orimligt i mina öron. Kan man inte erbjuda en tid så borde du ha hänvisats till annan vårdinrättning, vilket du själv klokt nog gjorde. Att skriva ut medicin, även om det finns en tidigare journal på den gynekologkliniken är inget som gör det mer ok då det rör sig om besvär kan bottna i en rad olika orsaker. Man måste ställa diagnos genom samtal, undersökning och eventuell provtagning innan medicin utfärdas. Det finns förstås tillfällen då patienter endast önskar receptförnyelse, då kan recept utfärdas utan att direktkontakt mellan patient och läkare sker.
Så nej, så ska det inte gå till. Bra att du själv tänkt till, kontaktat vårdcentralen och ställt dig skeptisk till en för dig okänd medicin för en för alla - ännu - okänd åkomma.

Du avgör själv om du känner att du vill gå vidare och påpeka dessa bristande rutiner för kliniken eller anmäla till HSAN. Det kan ju vara något som bör diskuteras på kliniken.

Hälsningar
Åsa Vilbäck, ST-läkareDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.