Forum Hud & hår


Sv: Svåra sår på fingrar / tår efter medicin

Hej,
Jag har egentligen ett JÄTTEPROBLEM. Sjuk i cancer. Men det är inte det jag har någon fråga kring idag :) Snälla, försökt hjälpa mig. Har nog med problem som det är. Tappat rösten, smaken, måste äta genom slang i magen och har ständiga smärtor. Detta är bara för mycket.
Har som en av de första i sverige fått testa en bromsmedicin för min typ av cancer. Kostar nästan 100.000:- per månad. Så jag känner mig verkligen previligerad. Men tyvärr är detta en ganska jobbig bromsmedicin med många tråkiga bieffekter. Jag har som tur inte råkat ut för de tråkigaste (problem med hjärta osv) utan istället en av de vanligare.
Har fått hudproblem. 2 tår och 4 fingrar har fått ganska stora sår. Först blir det ömt, sedan blir det en blåsa. Som blir större tills den spricker. Sedan börjar det vara sig och blöda om vartannat.
Jag har försökt prata med alla läkare och sjuksköterskorr som jag kommer i kontakt med. Och det är ett par. De kan inte komma på något bra för att hjälpa mig få ordning på det. Men det gör fruktansvärt ont. Har svårt att gå och använda fingrarna. Bifogar ett par bilder, tyvärr ser de otäcka ut. Så blunda om ni inte vill se :)
Jag har haft det så här nu i 2-3 månader. Har försökt följande behandlingar:
1, alosolgel, samt saltvatten (tänkte torka ut såren). Fungerade inte. Försökte i 2v
2. Aloevera creme. Försökte i 1 vecka
3. Inotyol salva, kletade på lagom mycket och sov med sockor / handskar på mig. Det kladdar för mycket för att jag ska kunna ha på det på dagen. Gjorde ingen nytta. Testade det dock bara i någon vecka.
4. Min fru pratade med en hälsobutik som rekomenderade Tea Tree oil, samt bi vax. Detta är det jag kör på nu. Och det har fungerat hyffsat på fingrarna. Men inte på  tån. Den ser värre ut än någonsin. Lägger på ordentligt med olja i koncentrerad form 3-5 gånger per dag. Låter detta torka, och lägger sedan på bi-vaxet. Utöver detta försöker jag tvätta mig ofta samt smörja in mig med handcreme av hög kvalitet. Detta har jag gjort i säkert 6-7 veckor nu. Men som sagt det har inte fungerat helt.
Vad har ni för några förslag? Försökte få till en bra bild, men det är svårt när jag inte kan använda fingrarna så bra. Nu är såret just rentvättat. Har tagit bort massa vitt slem, blod och ludd från mina sockor (därför det är svart här och där). Luddet fastar i kladdet.
Hjälp! Har ni några kurer, naturvård eller modern-medicin som skulle kunna hjälpa?
(Oljan har gjort nagel lite gul. Samt att jag har nagelsvamp också . Såret är precis rengjort. Normalt ligger det ett tjockt lager kladd på av var och blod (och ludd från sockan))
Mvh
Knut

Vad bra att du får medicinera mot din cancer, så du får hjälp där.
Skönt att fingrarna verkar bli hjälpta av oljan hälsokostbutiken rekommenderade.
Värre med tån... kanske behöver du ha omslag på den så du inte får strumpludd i såret? Vänd dig till vårdcentralen igen om det, be om omslag med t ex alsolsprit för att ta bort det värsta först och sen nån kortisonsalva eller kräm kanske? Hör med dem. Lycka till!


okallu
Vad bra att du får medicinera mot din cancer, så du får hjälp där.
Skönt att fingrarna verkar bli hjälpta av oljan hälsokostbutiken rekommenderade.
Värre med tån... kanske behöver du ha omslag på den så du inte får strumpludd i såret? Vänd dig till vårdcentralen igen om det, be om omslag med t ex alsolsprit för att ta bort det värsta först och sen nån kortisonsalva eller kräm kanske? Hör med dem. Lycka till!

Tack för svar :) Ja, fingrarna är lite bättre. Men det kommertillbaka hela tiden. Nya nagelband får blåsor. Åtminstone 2 per vecka. Men tar jag dem tidigt med Tea Tree Oil så verkar det fungera. Dock har effekten av oljan minskat tycker jag. Verkar som vanligt att kroppen hittar ett sätt att vänja sig vid behandlingen. Samma sak med cellgifter tyvärr :(
Jag har testat med alosolge/sprit innan och problemet detta var att bildades ett skal när gelen torkade. Under locket blev det fuktigt och bakterierna, eller vad det nu kan vara kunde växa sig starka. Hölll inte på med det länge. Kan det vara så att effeken kan förbättras om jag provar längre?
Läste att detta var nordens största nätforum för medicin? Är det korrekt? Har jag formulerat mig illa, eller är mitt problem olösligt med tanke på att jag inte fått så mycket respons?
Tack Okallu :)


Jag är ju inte sjuksköterska, så varför det blir som det blir vet jag inget om. Men vet själv att när jag fick blåsbildning på mitt vänstra pekfinger satte sköterskan först på alsollösning och nån tejpliknande sak som skulle sitta hela dagen, sen nästa dag skulle jag behandla med kortison...
Cellgifter är inte kul, de tar ju ner immunförsvaret på en. Äter själv lågdos av methotrexate pga ledgångsreumatism.
Som jag förstått det kombinerar de inte methotrexate och antibiotika inom vården, då får man göra uppehåll. Kanske inte möjligt då det gäller cancer... för svårt område för mig då jag inte är insatt i en cancerbehandling. Men hör med din läkare om det. Eller är det så att hudutslagen är en biverkning och du får välja på pest och kolera? Trist isåfalll...
Nordens största nätforum... ja du, kanske räknat i antal medlemmar men hur många är aktiva? Kanske inte relevant i en mätning om medlemmarna är aktiva, de är ju registrerade o räknas. Inte många som "är igång" härinne verkar det som. De flesta är väl från området depression, som pratar av sig härinne i bloggarna... sen poppar det upp nån fråga här då o då från andra, men det verkar som att när folk väl fått svar på sitt ärende lämnar de stället. Ja kanske utan att ta bort användaren sen, därav ett växande antal medlemmar. Kan vara så...
Nu menar jag inte nåt illa med att de inom depression är aktivast, tvärtom flera sjukvårdsutbildade där ;) Själv är jag pedagog...
Lycka till med dina sår och Gott Nytt År!


Förresten, om det är en biverkning... hör med läkaren som ger dig cancermedicinen... den läkaren kanske har råd att ge angående såren? Ja ifall du inte gått den vägen än...

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons