Forum Hud & hår


Lichens i underlivet

Jag har Lichens i underlivet med klåda och ibland sprickbildning och använder Dermovat 0.05%. Numera bara 1 gång/vecka. Emellanåt använder jag Idominsalva då jag tycker det lindrar och läker något - dock är detta ej rekommenderat av läkaren utan något jag kommit på själv. Läkaren rekommenderade vit vaselin men Njaa! Tar gärna mot förslag om ni kommit på något som lindrar. Någon som vet om det görs biopsier (cellprov) vid den årliga kontrollen som är rekommenderad?????

Snälla, är det ingen som varit med om detta, och vet om biopsier görs varje år. Please svara


Mot klådan tycker jag att du ska testa Biwelen Derma Optima. En klådstillande lösning som kan användas i underlivet. Sen kan du smörja med E-vitaminsalva. Det rekommenderades till mig för några år sen av min Gynekolog. Sen dess har jag aldrig slutat använda den. Funkar bra till all möjlig klåda på kroppen, typ insektsbett, vattkoppor osv. Men kom ihåg att smörja med Biwelen E-vitaminsalva sen efter, så ska du se att dina problem också går över. =) Du kan ringa 016-400 00 00 och beställa den! (lätt nummer,va?)


Hej! Om du inte redan gjort det, ställ gärna din fråga via vår kostnadsfria tjänst Fråga Doktorn: http://www.netdoktor.se/?_PageId=4&Tab=Questions Kanske kan någon av Netdoktors experter ge dig svar? Med vänliga hälsningar, Björn Norestig Redaktionen Netdoktor


Jag tycker att vaselin funkar bra, för stunden iaf. Själv har jag fått en salva som heter Protopic. Någon som vet nåt om den?


Hej, Luktärt! Jag såg ditt inlägg och du har skrivit Lichen. Har själv haft samma problem sen tånåren (jag är snart 40) blivit behandlad för både ditt och datt även varit inlagd vid 2 tillfällen. Jag vet nu varför de kliande blåsorna och den sköra slemhinnan som spricker så lätt kommer ifrån. NÖTTER, jag är allergisk. Min mor får samma symtom av nötter. Har jag fått i mig en för stormängd slår det ut, jag lindrar klådan med Kenacutan creme och får sen stå ut tills det att reaktionen försvinner (det kan ta nästan en månad) Inte vet jag men du kan ju alltid utesluta nötter och se om du också får bort det. MVH Sofie


Hej Luktärt.... Jag har samma problen som du har, alltså lichen sclerosus. Det har varit en riktigt besvärlig tid innan jag fick reda på vad jag drabbats av. Klåda, sprickor stup i kvarten. Nu i dec -09 fick jag veta. Det togs ett biopsi vid en av sprickorna. Ska dit på återbesök i juni. Jag har också funderat på om det tas igen. Eller om det inte behövs om man inte har någon spricka då ? Hållå där ute.... Det måste väl vara flera än luktärt o jag som undrar och förhoppningsvis VET hur det fungerar.... Jag skulle önska att det var många i forumet med samma problem så vi kan byta erfarenheter o funderingar. Kram ejjami


Hej! JAg har haft konstarerad lichen sedan 2000. Min ggynmott. där jag bor vill inte ta emot mig för någon kontroll, jag tycker att jag bara blir sämre trots att jag smörjer, oxå med dermovat. Aldrig gjort ngn biopsi, och känner mig verkligen ledsen o deprimerad över hela situationendå jag inte får ngn respons från min gynekolog. Har även sammanväxningar o ja, ni förstår ju själva och vet ni som är drabbade...snälla någon, vad tycker ni jag ska göra, kanske vända mig till privat, men ja, jag tycker ju ändå någon stans att de BORDE ta emot mig...jag fattar ärlig talat inte! Kram Mya1


Hejsan, jag har också lichen skleros sedan ett par år tillbaka. Stansprov togs vid första besöket på gyn (efter remiss från vårdcentralen) sedan har dom inte tagit något mer. Egentligen borde det tas vid typ varje cellprov eftersom cancerrisken ökar. Använder dermovat 1 ggr/vecka, vitt vaselin varje kväll, oljegel vid varje dusch. Spricker väldigt lätt vid samlag som tar tid att läka vilket är jättejobbigt. Får ibland använda Dermovaten flera ggr/vecka när klådan blir jobbig.


Hej igen, kan nämna också att när jag har mens (hoppas det slutar snart) får jag vara väldigt noga med att det inte kommer blod på de yttre slemhinnorna för då blir det nästan som frätskador? Kliar intensivt och rubbar på något vis bakteriefloran i hela underlivet! Brukar hjälpa med Fluconazol som är ett svampmedel i kapselform (på recept och jättebra)! Det här med sammanväxningar, hur funkar det? Har inga vad jag vet och varför blir det så?


Vad jag nu fått reda på så finns det tydligen fler sorter Lichen. Lichen Sclerosus är den typ som jag och en del av er har drabbats av och innebär cellförändringar som i värsta fall kan utvecklas till canser om det inte sköts om. Sjukdomen kan helt konstateras endast genom biopsi (cellprov) som innebär att en liten bit stansas eller klipps från underlivet. Uppmaning till alla kvinnor: "KRÄV fungerande bedövning och att den hinner verka innan provet tas" Xylocain hjälper nog lite innan bedövningssprutan läggs. Vad hette den salvan du talade om "MormorAnka"???? Jag har nu varit på återbesök och fick en mycket mer empatisk läkare. Han sa att biopsier oftast inte behöver tas vid varje återbesök (1-2 år) om det inte är mycket allvarligt försämrat. Och upplever man det så fruktansvärt som jag gjorde så kan man få sövas lätt. Tycker jag kändes förtröstansfullt. Dermovatkrämen använder jag vid behov och det hjälper. Ibland inte så ofta som 1 gång i veckan, men vid "återfall" så börjar jag en ny kur enligt schema. Allt enligt denna doktor. Aloe Vera är svalkande och hjälper mig också lite grann mot klådan. "Mya1": Ring till gynmottagningen direkt så bör du t.o.m. få en akut tid om Lichen Sclerosus misstänks. - även om du är för gammal för traditionell gynundersökning och cellprovstagning! Och Mamma Sofie, det kan vara nog så besvärligt med nötallergi men det är nog ändå bättre än att ha Lichen Sclerosus. Då är det ju bara att sluta äta nötter vilket tyvärr inte hjälper mot Lichen!


Hej, Luktärt! Salvan jag pratade om heter Emla och används ofta när dom tar t ex blodprover på extremt stickrädda personer. Rekommendationen är då att det skall sitta på ca 1 timme. Jag fick lite salva på i 10 min innan de tog 3-4 stansprover och det var inte kul kan jag säga. Man är rätt liten när man ligger där i övrigt, ska det dessutom skäras kan det kanske vara i sin ordning med lite bättre bedövning. Jag håller mitt schema hela tiden vitt vaselin varje kväll, varje morgon när jag duschar använder jag oljegel som jag importerar från USA (för jag tycker att den fungerar bättre än vanlig rinnande olja) och en gång i veckan Dermovat. Kan säga att nu när min mens inte kommer så ofta så har mina problem i alla fall minskat något. Vid mens fick jag som frätskador när blodet kom i kontakt med yttre slemhinnor. Särskilt besvärligt var detta i slutet av mensperioden då det var väldigt lite, man kunde tro att det slutat men så kommer det lite, lite och då är det kört. Problem i en vecka med klåda och sprickor. Får nog kolla upp varför jag inte blivit kallad på ngt återbesök, dom spar väll pengar som det så fint brukar heta och då får man väll hålla koll själv.


Jag fick diagnosen Lichen på penis för många år sedan. Åkomman drabbar således även vi män. Då besvären blir alltför svåra så behandlar jag eländet med Protopic. Utöver en ökad risk för hudcancer så blir huden stel och sträv. Salvan hjälper dock. Sjukdomen visar sig i mitt fall att huden blir utöver stel, vit. En man som inte är omskuren får svårt att dra tillbaka förhuden. En regelbunden undersökning av en hudspecialist är nog viktig.


Det kan ibland vara sprickor och ibland, nästan oftast en irritation såsom en frätskada när man har ett skov av Lichen. Svider enormt när man kissar. Hur gör ni? Jag har själv kommit på, (konstigt att man inte tipsar om det vid läkarbesöket) att ha kroppsvarmt vatten och häller samtidigt som jag kissar så går det bra. Kallare än kroppstempererat känns KALLT! /Själv har jag alltid en tom väldiskad mjukplastflaska som det varit sköljmedel i, stående bredvid toaletten/


Salvan lindrar än så länge effektivt.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons